Ange ditt sökord

15 procent uppger att erektionsproblem får dem att känna sig omanliga. Foto: Shutterstock

15 procent uppger att erektionsproblem får dem att känna sig omanliga. Foto: Shutterstock

Svårt att få den att stå? Nu kan du kontakta erektionsakuten!

Hälften av alla män över 50 har problem med ståndet, och nästan 40 procent av dem med problem säger att det gör att de inte har något sexliv. Trots det väntar många flera år innan de söker vård, och hälften har inte ens googlat efter information.

Annons:

Nu startar RFSU Erektionshjälpen, en slags erektionsakut i chattform där män kan ställa sina frågor om erektionsproblem.

Väntar många år med att söka vård

Nästan hälften av alla män över 50 år lider av erektionsproblem och många väntar i åratal med att söka vård. Det visar undersökningen Erektionskollen som Ipsos genomfört på uppdrag av RFSU.

I undersökningen har 322 män över 50 år som har, eller har haft någon typ av potensproblem fått svara på hur det påverkar livet och sexlivet. De har också fått svara på vilka metoder de prövat för att komma till rätta med sina problem.

Försöker lösa problemet

Erektionskollen visar att bara var fjärde man med erektionsproblem sökt vård, och nästan hälften av alla män som själva försökt lösa sina problem har försökt i tre år eller mer.

Av dem som inte sökt vård alls har 60 procent istället köpt läkemedel som till exempel Viagra.

– Trots att männen i vår undersökning säger att erektionsproblemen försämrar deras relation med deras partner, gör dem nedstämda och försämrar deras självkänsla så drar sig många för att söka vård. Hälften av männen med problem har inte ens googlat för att se vad man kan göra. Det är synd för det finns väldigt effektiv behandling, säger Åsa Enervik, barnmorska med andrologisk kompetens vid RFSU-kliniken.

Specialkunskap om erektionsproblem

För att hjälpa fler män och öka kunskapen om erektionsproblem så startar RFSU nu Erektionshjälpen, en chatt om potens som kommer att bemannas av personal med specialkunskap om erektionsproblem.

– Vi vill lyfta det här tabut så att män slipper lida i tysthet. Potensproblem är väldigt vanligt och något vi måste börja prata om. Genom chatten hoppas vi kunna nå alla de män som inte söker hjälp, säger Åsa Enervik.

Fakta erektionskollen

Erektionskollen 2019 är en undersökning som Ipsos genomfört på uppdrag av RFSU. Undersökningen genomfördes i februari 2019 i form av en webbenkät. 322 män i åldern 50 år eller äldre, som har eller har haft erektionsproblem, har fått svara på frågor om hur man upplever erektionsproblem och vad man har gjort för att lösa dessa. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå.

  • Nästan hälften (49 procent) av alla svenska män över 50 lider av någon form av erektionsproblem. Det motsvarar över 900 000 personer.
  • Hälften av alla drabbade (51 procent ) har inte gjort något alls för att lösa sina erektionsproblem. Inte ens googlat.
  • 39 procent av männen med erektionsproblem säger att det gör att de inte har något sexliv.
  • Bara 1 av 4 män (28 procent) har sökt vård för sina erektionsproblem.
  • 21 procent av dem som inte sökt hjälp för sina problem uppger att de inte gjort det eftersom det känns för jobbigt och genant.
  • 15 procent av dem med erektionsproblem svarar att det får dem att känna sig omanliga.

Fakta erektionsproblem

Den medicinska termen för erektionsproblem är erektil dysfunktion. Problemen kan variera och ha olika omfattning. Erektionsproblem kan drabba personer i alla åldrar men är vanligare bland äldre. Orsakerna är många och varierar. Ibland handlar det om att man faktiskt inte har lust att ha sex men försöker hämma olusten. Andra gånger känner man sig kanske orolig eller nervös och har därför svårt att fokusera på själva njutningen. För att få erektion krävs det att man är tillräckligt upphetsad och att det man gör känns rätt för stunden.

För vissa går erektionsproblemen snabbt över och hänger ihop med vissa situationer. För andra är det ett mer varaktigt problem.

Annons:

Källor:

RFSU

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: