Ange ditt sökord

Sex är inte bara något som händer utan det kan krävas både tanke, tid och handling, säger sexologen Suzanne Larsdotter. Foto: Shutterstock

Sex är inte bara något som händer utan det kan krävas både tanke, tid och handling, säger sexologen Suzanne Larsdotter. Foto: Shutterstock

Sommaren – en lustfylld tid

Många vittnar om att kroppen och lusten vaknar till liv på ett annat sätt under sommaren. Det beror säkert på en blandning av sociala, fysiologiska och psykologiska faktorer.

Annons:

Det säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Ofta handlar det om att sommaren ofta är förknippad med ledighet, semester och njutning. En av de stora lustdödarna är just stress och dåligt med tid. Under sommaren går vi också omkring med mindre kläder och visar med hud. Solen har en stor betydelse för oss nordbor och den frisätter serotonin och dopamin.

Stress påverkar lusten 

Under sommaren kan det förekomma att man känner sig stressad att ha mer sex.

Ja, det är otroligt vanligt. På sommaren ska man förverkliga sig själv, barnen ska få fina upplevelser, man ska vila och samtidigt besöka olika turistattraktioner och uppleva nya saker. Om man kombinerar detta med besök hos släkt eller vänner i en liten stuga på landet utan rinnande vatten och el så blir det istället en ny stress som lätt leder till besvikelser. Ett bra råd är att ha sänka förväntningarna inför sommaren och istället njuta av att ha mer tid att bara vara tillsammans. Att sänka kraven på både sex och allt man ska hinna med och istället fånga tillfället i flykten är betydligt bättre. 

Det finns inget som automatiskt säger att sommaren ger ett bättre sexliv.

Sex är inte bara något som händer utan det kan krävas både tanke, tid och handling. Om det känns lustfyllt och inte pressande är sommaren ett utmärkt sätt att utforska sin egen sexualitet och fundera över vad som får din sexuella lust att gå igång. Utgå exempelvis från dina sinnen: Är det något du ser eller hör som tänder dig? Särskild smak, lukt eller beröring? Speciella situationer? Skriv sexdagbok över tankar och känslor. Var nyfiken och utforskande mot din partner(s) upplevelser och tankar.

För många föräldrar kan det vara svårt att få tid för sig själva under sommarens alla aktiviteter. 

Bor hela familjen i en husvagn eller i ett litet sommarhus med moster Agneta och hennes familj så kanske man måste sänka förhoppningarna om egentid. Å andra sidan är det ett gyllene tillfälle att få barnvakt för att ”åka och bada ensamma på kvällen” och ta tillfället i akt att njuta av varandra och sex utomhus. Skapa förutsättningar för snabbisar på annan plats, kanske har du ansvar för att vattna blommorna hos grannen och kan ta med partnern för ”hjälp”. 

Mer riskfyllt beteende under sommaren

Under sommaren förekommer det att vi har ett mer riskfyllt beteende än vanligt, en beteendeförändring som backas upp av forskning.

Forskningen har visat att när vi reser iväg från vår vanliga vardag händer det något med oss i sexuellt avseende. Det är vanligare att vi har mer sex, vågar prova nya saker, får nya sätt att hantera relationer och har mer oskyddat sex. Vårt sätt att bedöma risker blir sämre och ageranden som annars inte skulle ses som förenliga med vår personlighet blir plötsligt och tillfälligt förenliga. När det uppstår nya mer anonyma utrymmen förändras tidigare gränser för vad som känns okey och möjligt. Vi vågar släppa loss och tankarna på ansvarsfyllda beteenden är långt borta. Därför är det bra att ha funderat över sina säkrare sex-strategier redan innan, ta med kondomer och fundera över dina värderingar runt att ha sex mot ersättning utomlands. Om man haft oskyddat sex bör man testa sig. Det är ingen bra idé att köpa mediciner utomlands i förebyggande syfte. 

Suzannes tips till en lustfylld sommar

  • Stress, oro och nedstämdhet är stora lustbromsar. Då är det faktiskt bra att inte ha sex då prestationskraven kan bromsa lusten ännu mer. Det betyder inte att man kan njuta av närhet och intimitet ändå.
  • Har man lust att ha lust så finns det flera lusthöjande aktiviteter; Fantisera om sex, läs erotik och titta på erotik eller porr. Ofta tänker vi på sexuell lust som någon slags biologisk kraft som uppstår ur våra drifter. Men forskning har visat att sexuell lust snarare uppkommer från ett sexuellt stimuli – alltså sådant som vår hjärna uppfattar som sexuellt eller attraktivt. Genom att aktivt ägna tankar på sex eller onanera så kommer lusten ofta på sikt.
  • Gör nya saker tillsammans och ha roligt. Detta kan vara allt från en helkväll på en nöjespark eller att köpa nya sexleksaker och utforska dessa gemensamt.  
  • Lär känna dina lustsignaler. Ibland kan det vara knepigt att hitta kåtheten och lusten i kroppen. Studier har visat att det kan vara lättare för de med penis att känna lustkänslorna i könet. Om du har en snippa – försök att lägga märke till om det bultar, sväller eller pirrar när du ser någon som du tycker är snygg eller en het sexscen på bio. Notera känslan i ditt inre för att lära känna dina egna lustsignaler. 
  • Lär känna din gas och broms. Alla människor har en gaspedal och en bromspedal som kontrollerar sexlusten. Ett tryck på gaspedalen kan vara något du ser, hör, luktar eller känner. Ett tryck på bromsen är något som distraherar eller hämmar dig. Att öka sexlusten handlar ofta om att försöka lätta på bromsen. Det kan handla om att sova ut, stressa ner, duscha eller nyktra till. Genom att bara lätta på bromsen gör att du inte kommer någonstans utan du måste såklart gasa också genom att till exempel ge komplimanger eller hångla riktigt skönt.
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: