Ange ditt sökord

Majoriteten av kvinnorna i undersökningen lyfter fram närheten till partnern som det bästa med sex. Foto: Shutterstock

Majoriteten av kvinnorna i undersökningen lyfter fram närheten till partnern som det bästa med sex. Foto: Shutterstock

Ny undersökning: Kvinnor 50+ har inte ett frekvent sexliv – många är missnöjda

En undersökning visar att 64 procent av kvinnor över 50 inte har ett frekvent sexliv och att majoriteten är missnöjda med situationen.

Annons:

Undersökning från KantarSifo har genomförts på uppdrag av Doktorn.com.

Torra slemhinnor i underlivet ett särskilt problem

Förändringar i kroppen vid klimakteriet är en orsak till minskat sexliv och torra slemhinnor i underlivet lyfts fram som ett särskilt problem.

– Många kvinnor lider i onödan av torra slemhinnor som försämrar sexlivet, ökar risken för urinvägsinfektion och hämmar vardagen. Det finns effektiv hjälp att få genom exempelvis lokal östrogenbehandling. Med behandlingen kan slemhinnorna återställs till en 35-årings, säger sexolog Helena Cewers, Malmö, som hjälpt otaliga kvinnor att få igång sitt sexliv igen. 

Drygt hälften har minskad sexlust

Undersökningen är genomförd bland 1 000 svenska kvinnor i åldern 50 plus varav 92 procent är i klimakteriet eller har passerat det. Resultaten visar att drygt hälften har minskad sexlust sedan klimakteriet och var tredje kvinna har inte haft sex alls det senaste året. Hur kvinnor påverkas av klimakteriet är individuellt men för många förändras sexualiteten.

– Förändringen behöver bejakas och en ny form ges utrymme. Sex och närhet behöver inte påverkas negativ, det blir bara annorlunda. Med rätt behandling, kunskap och nytt förhållningssätt kan sexlivet bli bättre än innan klimakteriet, berättar Helena Cewers.

Det bästa är närhet

Majoriteten av kvinnorna i undersökningen lyfter fram närheten till partnern som det bästa med sex.

– Sexualiteten är viktigt i en relation och ska inte likställas med samlag. Sex är så mycket mer. Närhet, ömhet, kyssar och alla människors behov av att vara en sensuell och sexuell människa till livets slutskede. En rättighet, säger Helena Cewers.

I klimakteriet förlorar kvinnan östrogen, även i underlivet, och torra slemhinnor blir för majoriteten av kvinnor följden. Att slemhinnorna blir torra gör att kvinnan kan få ont och sveda, vilket kan vara mycket smärtsamt. Försämrat sexliv och minskad lust blir konsekvensen för många. Undersökningen visar att 68  procent av kvinnorna som deltog har upplevt torrhet vid sex och att endast 19 % har använt lokal östrogenbehandling mot torra slemhinnor.

Lid inte i onödan

Till skillnad mot många andra klimakteriebesvär är östrogenbrist inte övergående. Torra slemhinnor blir oftast värre med åren och behöver behandlas lokalt med tillskott av östrogen till underlivet. Helena Cewers liknar den livslånga behandlingen vid en blomma som man måste fortsätta vattna.

– Många slutar använda lokalt östrogen när de blir bättre vilket inte är bra. Det räcker inte att vattna en blomma rejält en gång, omsorgen behöver fortsätta för att blomman inte ska vissna, förklarar hon.

Lokal östrogenbehandling är effektiv, med kontinuerlig och livslång behandling kan torra slemhinnor återställas.

– Med behandling blir patienter hjälpta långt förbi sexlivet. Jag träffar patienter som inte har samlag men som med hjälp av lokal östrogenbehandling känner sig sensuell och kvinnlig, slipper torra slemhinnor och får ett bättre liv, säger Helena Cewers.

Efter bara någon månad av behandling upplever många patienter stor skillnad.

– Regelbunden behandling med lokalt östrogen ger ett underliv likt en 35-årings. I början kan man uppleva att det svider och då ska man inte sluta behandla. Svedan är något positivt då östrogenet tas emot av kroppen. Det är också viktigt att man behandlar varje dag i 14 dagar och sedan löpande två gånger i veckan. SOS är ett tips – söndag, onsdag, söndag – för att inte glömma bort behandlingen, berättar Helena Cewers.

Östrogenfobi obefogad

Rädsla för bröstcancer kan vara en orsak till att fler inte behandlar torra slemhinnor med tillförande av lokalt östrogen.

– Men forskningen visar att det inte finns en förhöjd cancerrisk vid behandling med lokalt östrogen. Man ska därför inte vara rädd för behandling. De positiva effekterna däremot är slående, man vet att det hjälper, säger Helena Cewers.
Läkemedelsbolag blir bättre på att ta fram läkemedel och patienters efterfråga och krav ökar.

– Det har funnits en östrogenfobi som är redo att bli botad. Vi vet att farhågorna inte är så stora som man trodde och det finns effektiv behandling som gör att vi nu kan ha sex tills vi dör! Vi behöver inte anpassa oss som tidigare generationer och lida i det tysta med torra slemhinnor. Du kan ha ditt bästa sexliv sent i livet, när du har mer tid och mindre måsten. Ta hjälp och använd läkemedel, tipsar Helena Cewers.

Fakta undersökningen

  • 64 procent av kvinnorna i undersökningen har inte ett frekvent sexliv och 54 procent  är missnöjda med situationen.
  • 56 procent av kvinnorna har minskad sexlust efter klimakteriet och var tredje kvinna har inte haft sex alls det senaste året.
  • 60 procent  av kvinnorna har upplevt torrhet vid sex.
  • Endast 19 % har använt lokal östrogenbehandling mot torra slemhinnor.

Här kan du ladda ned den fullständiga rapporten.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: