Ange ditt sökord

Floaters, eller eye floaters, som vi ser i form av prickar eller fläckar, uppstår när kollagentrådarna klumpar ihop sig, vi ser då själva skuggan av kollagenklumparna på näthinnan. Foto: Shutterstock

Floaters, eller eye floaters, som vi ser i form av prickar eller fläckar, uppstår när kollagentrådarna klumpar ihop sig, vi ser då själva skuggan av kollagenklumparna på näthinnan. Foto: Shutterstock

Grumlingar i ögat, glaskroppsgrumlingar eller floaters kan drabba människor i alla åldrar även om det är vanligare vid 40 år och uppåt. Foto: Shutterstock

Grumlingar i ögat, glaskroppsgrumlingar eller floaters kan drabba människor i alla åldrar även om det är vanligare vid 40 år och uppåt. Foto: Shutterstock

Grumlingar i ögat/glaskroppsgrumlingar (eye floaters) – orsak, symtom och behandling

Alla har vi nog någon gång upplevt oregelbundna fläckar eller prickar som rör sig sakta i synfältet, så kallade glaskroppsgrumlingar eller floaters. Även om det för det mesta är helt ofarligt kan det föreligga en problematik bakom som man kan behöva behandla.

Annons:

Grumlingar i ögat, glaskroppsgrumlingar och floaters – fenomenet har många namn och kan drabba människor i alla åldrar även om det är vanligare vid 40 år och uppåt. Glaskroppsgrumling brukar synas som punkter/”flugor” eller små trådar som ser ut som maskar som är gråsvarta och lite halvt genomsklinliga. De kan också uppfattas som streck eller ringar i synfältet. Ibland kan grumlingarna också se ut som om de vore smuts på glasögonen.

Orsak till grumlingar i ögat

För att förstå orsaken till grumlingar i ögat behöver vi förstå vad glaskroppen är. Glaskroppen är den geléliknande massa som fyller upp utrymmet mellan ögats lins och näthinnan. Glaskroppen består till cirka 98–99 procent av vatten och till cirka 1 procent av kollagen och hyaluronsyra, de två sistnämnda bildar den geléliknande massan.

Floaters, eller eye floaters, som vi ser i form av prickar eller fläckar, uppstår när kollagentrådarna klumpar ihop sig, vi ser då själva skuggan av kollagenklumparna på näthinnan. När ögat rör sig kan grumlingarna följa ögats rörelse eller stannar vid sidan av vårt blickfokus och blir synliga.

Vanliga orsaker till grumlingar i ögat (floaters)

 • Åldersrelaterade förändringar i glaskroppen.
 • Glaskroppen lossnar från ytan på näthinnan.
 • Blödningar i ögat.
 • Inflammationer i ögat.
 • Blodkärlsrelaterade problem.
 • Andra skador i ögat.
 • Medfött.

Symtom vid grumlingar i ögat (floaters)

Det är inte alla som upptäcker grumlingar i ögat men om du gör det ser du ofta dessa som små oregelbundna fläckar eller prickar. Dessa rör sig sakta längs med ditt synfält.

Vanliga symtom vid grumlingar i ögat (floaters)

 • Små mörka fläckar eller prickar som blir synliga.
 • Trådar eller strängar som blir synliga.
 • Det ser ut som delar av spindelnät som blir synligt i ögat.

Eventuella förändringar i synen ska alltid tas upp med en optiker, så även grumlingar i ögat. Om du upplever plötsliga grumlingar som tilltar och blixtar i ögonen bör du däremot ta kontakt med en ögonläkare då det kan vara tecken på näthinneavlossning.

Behandling vid grumlingar i ögat

I de allra flesta fall kräver inte grumlingar någon behandling. Även om de kvarstår upplever man att man kan hantera dessa och att de med tiden blir lättare att ignorera. Om grumlingarna är i vägen för synfältet kan du testa att titta upp och ned några gånger. Det brukar göra att de flyttar på sig. I de fall det rör sig om en större mängd eller om grumlingarna är så pass stora att de påverkar synen kan man behöva avlägsna dessa med hjälp av kirurgi eller laserbehandling. Behandlingen sker nästan uteslutande av äldre personer.

Eftersom åldersrelaterade förändringar i glaskroppen kan öka risken att drabbas kan det vara en förebyggande åtgärd att ta hand om sina ögon och eventuellt behandla med produkter som motverkar och hämmar nedbrytningen av glaskroppens funktioner.En studie på ett kosttillskott, som finns hos bland annat optiker, som presenterades vid kongressen Brain and Ocular Nutrition Congress 2018 visade att kosttillskottet skulle kunna förhindra att dessa kollagena trådar klumpar ihop sig och därmed leda till att man inte ser dessa floaters.

Att leva med grumlingar i ögat

De allra flesta upplever grumlingar i ögat, glaskroppsgrumlingar eller floaters.

Det är oftast ofarligt men när handlar om ögonen ska man alltid rådfråga optiker eller vårdgivare om man är osäker.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: