Ange ditt sökord

Det som ofta har orsakat skadan är något så enkelt som att du har dragit ut ett blött finger ur örat efter dusch eller bad. Foto: Shutterstock

Det som ofta har orsakat skadan är något så enkelt som att du har dragit ut ett blött finger ur örat efter dusch eller bad. Foto: Shutterstock

Läkare varnar: Dra ut fingret ur örat kan vara skadligt

Om du drar ut fingret ur örat efter badet riskerar du att drabbas av hörselskador, något som kanske är vanligare än man tidigare trott. Orsaken är det undetryck som skapas när du drar ut fingret ur örat.

Annons:

Det visar en avhandling som Anders Niklasson, läkare och doktorand vid Insitutitionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitet står bakom.

Betydligt vanligare än man tidigare trott

Att dra ut fingret ur örat efter badet verkar harmlöst, men för den med rejäl otur kan det leda till hörselskador om hammaren i örat drabbas av en fraktur. Under en tioårsperiod upptäcktes bara i Norrbotten ett tiotal fall av fraktur på hammarskaftet. Med tanke på att det sedan tidigare endast finns cirka 50 fall beskrivna i hela världen, tyder det på att tillståndet är betydligt vanligare än vad som anges i den medicinska litteraturen.

– Våra resultat från Norrbotten talar för att hammarfraktur är något som inte uppmärksammas, kanske för att många inte söker vård eller för att det saknas kunskaper inom sjukvården eftersom det anses så ovanligt, säger Anders Niklasson.

Symtom vid hammarfraktur

Det som ofta har orsakat skadan är något så enkelt som att du har dragit ut ett blött finger ur örat efter dusch eller bad, så att det har uppstått ett undertryck.

Symtom vid hammarfraktur

  • Övergående smärta.
  • Ibland tinnitus.
  • Bestående hörselnedsättning.
  • Det finns dock vissa kirurgiska sätt att laga örat.

Diagnos vid hammarfraktur

För att ställa diagnos har man hjälp av ett hörselprov som visar ett ledningshinder som ökar i diskanten.

Man kan även en se överrörlig trumhinna och ofta en veckbildning på trumhinnan nedanför och runt spetsen på hammarskaftet.

Behandling vid hammarfraktur

Det finns olika typer av kirurgi för att återställa hammaren, med lite varierande resultat. Något som försvårar läkning är att örats ben inte nybildas på samma sätt som andra ben i kroppen. Därför måste man kirurgiskt laga benet eller sätta in något som ersätter den skadade delen. I sin avhandling visar Anders Niklasson en modell för att med färskfrysta ben från mellanörat testa hur hammarfrakturer kan behandlas på bästa sätt. Genom att skicka ljudvågor och sedan mäta vibrationerna på stigbygelplattan med laser doppler teknik, kunde man mäta resultatet.

De alternativ som studerades var dels att laga frakturen med bencement och dels göra en specialdesignad hammarprotes och dessa två lagningar jämfördes sen med konventionell hörselbensplastik. Konventionell hörselbensplastik innebär att städet tas ut, omformas och sätts tillbaka mellan stigbygeln och trumhinnan. Det visade sig att lagning med cement fungerade bäst, även om de andra alternativen var nästan lika bra.

– Även om man inte kan räkna med att få tillbaka fullt lika bra hörsel som innan skadan, är det ändå viktigt att veta att det faktiskt finns behandlingar och att det därför lönar sig att söka vård, säger Anders Niklasson.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: