Ange ditt sökord

Synförändringar kan komma smygande, därför är det viktigt att som äldre undersöka synen ofta Foto: Shutterstock

Synförändringar kan komma smygande, därför är det viktigt att som äldre undersöka synen ofta Foto: Shutterstock

Många äldre behöver nya glasögon

I Sverige ser många 70-åringar sämre än vad de själva tror. Många skulle kunna se bättre än vad de gör med hjälp av glasögon eller genom att byta styrka på de befintliga.

Annons:

1 200 stycken göteborgare fick delta i studien som genomfördes hos Göteborgs universitet.

Sex av tio kan se bättre

De flesta över 55 år använder glasögon eller linser. Faktum är att så många som nio av tio, oavsett kön, har glasögon eller kontaktlinser i denna målgrupp. Totalt sett har flera miljoner svenskar glasögon eller linser.

I studien är de flesta 70-åringar nöjda med sin syn. Många har glasögon och upplever sin syn som bra, även om den skulle kunna förbättras.

Trots att de själva är nöjda med sin syn, skulle så många som sex av tio skulle kunna se bättre än vad de gör i dag. Anledningen är att det behövs nya glasögon eller linser med annan styrka. I vissa fall hade de medverkande i studien inte glasögon eller linser, fast att de egentligen skulle behöva ha det.

Synförändringar kommer smygande

Den egna uppfattningen av synen stämmer ofta inte överens med verkligheten och det kan vara svårt att märka när synen förändras, menar Lena Havstam Johansson, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och ögonsjuksköterska på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

– Försämringar i synen kan komma smygande, och det kan vara svårt att själv lägga märke till att man ser sämre. Därför är det en bra idé att besöka en optiker med jämna mellanrum när man blir äldre även om man själv inte upplever att synen blivit sämre.

Grå starr är vanligt

Deltagarnas syn och ögon undersöktes i studien och resultatet visade att många är drabbade av grå starr. Vissa var inte medvetna att de var drabbade av ögonsjukdomen, medan det var känt hos andra.

Detta visar vikten av att regelbundet besöka en optiker för att få syn och ögon kontrollerade.

– Vi är väldigt friska och har god syn i Sverige, och att vara 70 innebär inte att man ska behöva se dåligt. Det är lätt att kolla upp synen hos en optiker som kan erbjuda rätt glasögon, eller remittera till ögonvården om det behövs, säger Lena Havstam Johansson.

Symtom på grå starr

De vanligaste symtomen på grå starr är:

  • Disig och dimmig syn
  • Försvagat färgseende (färger blir ofta gulbruna)
  • Lätt att bli bländad
  • Känslighet för starka ljus
  • Försämrat mörkerseende
  • Svagare eller dubbla konturer

Dessa symtom uppkommer när linsen blir allt grumligare över tid. Grumlingen gör att ljus inte längre kommer in i ögat. Grå starr brukar uppstå i båda ögonen samtidigt, dock ofta i olika takt.

Läs mer om grå starr här

 
Annons:

Källor:

Göteborgs universitet, SCB

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: