Ange ditt sökord

  Apples studie om rörelse och hjärthälsa kommer att undersöka sambandet mellan hjärthälsa och rörelsemönster, till exempel hur fort en person går.  Foto: Shutterstock

Apples studie om rörelse och hjärthälsa kommer att undersöka sambandet mellan hjärthälsa och rörelsemönster, till exempel hur fort en person går. Foto: Shutterstock

Apple har tagit fram den första långsiktiga studien i stor skala med fokus på menscykler och gynekologiska tillstånd. Foto: Shutterstock

Apple har tagit fram den första långsiktiga studien i stor skala med fokus på menscykler och gynekologiska tillstånd. Foto: Shutterstock

Apples hörselstudie samlar in data över tid för att förstå hur människors hörsel påverkas av de ljud som vi utsätts för i vardagen. Foto: Shutterstock

Apples hörselstudie samlar in data över tid för att förstå hur människors hörsel påverkas av de ljud som vi utsätts för i vardagen. Foto: Shutterstock

Apple presenterar tre banbrytande hälsostudier

Största snackisarna när teknikjätten Apple presenterade höstens nyheter blev som alltid de kommande modellerna av iPhone, Watch och iPad. Samtidigt har Apple även inlett ett samarbete med ledande medicinska institutioner för att tillsammans genomföra studier om hörsel, kvinnors hälsa samt rörelse och hjärthälsa.

Annons:

Med de tre helt nya studierna vill Apple utforska nya områden inom medicinsk forskning. Senare i höst kommer studierna bland annat finnas att läsa i Apples egen Reserach-app. 

Genomförs i samarbete med ledande akademiska institutioner

De tre medicinska studierna ska genomföras i samarbete med ledande akademiska institutioner och forskningsinstitut och kommer att nå ut till fler deltagare än vad som någonsin tidigare har varit möjligt. Studierna kommer i sin tur att finnas att läsa i den nya appen Research,1 som, menar Apple, demokratiserar den medicinska forskningen genom att sammanföra akademiska medicinska institutioner, hälso- och sjukvårdsorganisationer och de Apple-produkter som redan utgör en naturlig del av användarnas liv.

Deltagarna har möjlighet att bidra till nya medicinska upptäckter och till att skapa en ny generation innovativa hälsoprodukter och Appen Research kan laddas ner gratis från App Store senare i år.

Första långsiktiga studien i stor skala med fokus på menscykler

De tre studierna omfattar bland annat kvinnors hälsa där man i samarbete med Harvard T.H. Chan School of Public Health och NIHs National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) har tagit fram den första långsiktiga studien i stor skala med fokus på menscykler och gynekologiska tillstånd. Studien kommer att kunna användas vid screening och riskbedömning av till exempel polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), infertilitet, benskörhet, graviditet och klimakteriet.

– Hälften av världens befolkning är kvinnor och trots det är investeringarna i studier av kvinnors unika hälsobehov begränsade även idag. Den här studien är den största någonsin och kommer att öka vår kunskap om de biologiska och sociala faktorer som påverkar kvinnors hälsa och samtidigt främja förbättrad hälsa, säger Michelle A. Williams, forskare inom reproduktiv epidemiologi och dekan vid fakulteten på Harvard T.H. Chan School.

Rörelse och hjärthälsa i fokus

Man kommer även att satsa på en studie om rörelse och hjärthälsa där Apple samarbetar med Brigham and Women’s Hospital och American Heart Association i en omfattande studie av puls och rörelsemönster, till exempel gånghastighet och antal trappsteg, i relation till sjukhusvistelser, fall, hjärthälsa och livskvalitet för att kunna främja hälsosamma rörelsevanor och bidra till förbättrad hjärt- och kärlhälsa.

– Vi ser fram emot att tillsammans med Apple och deltagarna i studien ta reda på vilka faktorer i den komplexa mänskliga fysiologin som får effekter i fråga om hälsa och kroniska sjukdomar och att använda informationen till att göra det möjligt för människor att förbättra sin egen hälsa, säger Calum MacRae, vice ordförande för vetenskaplig innovation vid medicinska fakulteten vid Bingham and Women’s och docent vid i medicin vid Harvard Medical School. 

Första hörselstudien i sitt slag

Hörselstudien är ett samarbete mellan Apple, Världshälsoorganisationen och University of Michigan. Där kommer man att undersöka faktorer som påverkar människors hörsel.

– Vi gläds åt det här unika tillfället att tillsammans med Apple ta reda på hur våra dagliga liv påverkar vår hörsel. Resultaten kommer att bli avgörande för arbetet med att begränsa de allmänna hälsoeffekterna i form av hörselnedsättning bland människor i USA till följd av bullerexponering, säger DuBois Bowman, dekan vid University of Michigan School of Public Health.

Apples hörselstudie är den första i sitt slag där man samlar in data över tid för att förstå hur människors hörsel påverkas av de ljud som vi utsätts för i vardagen.

– Världshälsoorganisationen är glada över tillkännagivandet om Apples hörselstudie som kommer att bidra till vårt initiativ Make Listening Safe genom att förbättra vår förståelse för användarnas lyssnande. Med över en miljard ungdomar som kan vara utsatta för hörselnedsättning på grund av osäkert lyssnande, hanterar WHO denna utmaning genom att öka medvetenheten och sätta nya standarder för säkert lyssnande. Den kunskap som erhållits genom denna studie kommer att bidra till framtida folkhälsoåtgärder inom detta område, säger Dr Shelly Chadha, teknisk chef för förebyggande av dövhet och hörselnedsättning vid Världshälsoorganisationen.

Bidragit till bättre hälso- och sjukvårdsrelaterade studier och tjänster

Apples stöd till medicinsk forskning började med lanseringen av ResearchKit och CareKit, som bidrog till att hälso- och sjukvårdsrelaterade studier och tjänster kunde genomföras snabbare och i större skala.

Apple använde ResearchKit till att skapa sin studie om hjärthälsa, som var den största i sitt slag. Studien illustrerade vilka effekter virtuella, storskaliga studier kan ha på den medicinska forskningen genom att undersöka förmaksflimmer i syfte att validera funktionen för notiser om oregelbunden hjärtrytm i Apple Watch. 

Presenterade nya modeller

Under höstens event som gick av stapeln 10 september på Steve Job’s Theatre vid Apples huvudkontor i Cupertino, Kalifornien, presenterades även nya modeller av populära iPhone i form av iPhone 11 och 11 Pro, senaste modellen av surfplattan iPad och smarta klockan Apple Watch 5. Den sistnämnda är något av nyckeln till mycket av den medicinska forskning man nu vill bedriva. 

Samtliga modeller kommer vara tillgängliga inom kort och nedan kan du se höjdpunkter från eventet (på engelska).

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: