Ange ditt sökord

Kliande öron kan vara extern otit

Kliande öron kan vara extern otit

Om du efter frekvent bad och dykning får problem med klåda och irritation i örat kan det vara hörselgångsinflammation – extern otit. Detta är en ofarlig, men ofta besvärlig sjukdom i yttre hörselgången. Det finns hjälp att få och förebyggande alternativ.

Annons:

Kliande hörselgångar som övergår till värk och vätska från örat är ett gissel för många människor, inte minst simmare och dykare. Det kallas därför ibland ”simmaröra”, men heter egentligen extern otit och är en inflammation i den yttre hörselgången – hörselgångsinflammation/eksem. Den förekommer både hos barn och vuxna och är vanligast under badsäsongen.

Sur miljö i örat

Orsaken är att vatten och fukt stör örats naturligt sura miljö och produktion av öronvax, med dess skyddande egenskaper. Detta ger då en bra grogrund för tillväxt av bakterier och svamp. Även överdriven duschning med tvål och schampo, öronpetning och eksem, kan orsaka inflammation i hörselgången.

Smärta i örat kan vara enda tecknet, men andra symtom är klåda, irritation, värk, svullnad och hörselnedsättning. Det gör ont när man trycker på den lilla hudfliken, tragus, utanför hörselgången. Ibland kommer det också vätska från örat. Vid uttalade besvär, ömhet kring och i örat samt hörselnedsättning ska läkare konsulteras. 

Rengöring med öronsug eller spolning

Den viktigaste behandlingen vid extern otit är att läkaren rengör hörselgången med öronsug eller försiktig renspolning. Patienten får information om att inte peta i öronen och att tillämpa vattenkarens. Man rekommenderar fetvadd vid dusch under åtminstone två månader. Örat får inte vara tilltäppt och använd därför eventuell hörapparat så lite som möjligt.

På recept får man kortisondroppar som i vissa fall även innehåller antibiotika. Dessa preparat ges vanligtvis inte förebyggande. Nu finns även Otinova som verkar lokalt bakteriedödande och även har en uttorkande och avsvällande effekt, men utan antibiotika och kortison. Detta kan användas förebyggande i samband med perioder av frekvent kontakt med vatten och/eller fuktig miljö, men även som behandling. Otinova har en pump på flaskan som ger en aerosol (dimma) av medicinen, vilket kan göra det lättare att få in medlet i hörselgången i lagom mängd.

Tips & Råd för att förebygga och lindra begynnande hörselgångsinflammation:

  • Peta inte i örat.
  • Inget vatten i örat (använd öronproppar/fetvadd).
  • Undvik tvål och schampo.
  • Använd örondroppar efter behov (i första hand örondroppar utan antibiotika).
  • Undvik vaxproppar.
  • Vid uttalade besvär, ömhet kring och i örat samt hörselnedsättning, ska läkare konsulteras. 
 
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: