Ange ditt sökord

Appen ”Tågprator” är utvecklad för personer med synnedsättning och ger anpassad och uppläst trafikinformation för resenärer som ska resa med tåg. Foto: Shutterstock

Appen ”Tågprator” är utvecklad för personer med synnedsättning och ger anpassad och uppläst trafikinformation för resenärer som ska resa med tåg. Foto: Shutterstock

Ny mobiltjänst förenklar tågresan för synskadade

Tack vare en mobilapp ska resandet med tåg bli enklare och tryggare för synskadade. Den mobila lösningen, som kallas ”Tågprator”, ger anpassad och upplöst trafikinformation både före och under resan. 

Annons:

”Tågprator” är utvecklad för personer med synnedsättning, men kan förstås även användas av andra som föredrar att få informationen uppläst för sig. 

Satsning från Trafikverket

På stora järnvägsstationer finns terminaler med information, ”pratorer”, som är avsedda för personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Ett problem med pratorerna är dock att synskadade har haft svårt att hitta dessa, något som ledde fram till Trafikverkets satsning på en ny mobil lösning.

Den nya mobiltjänsten är utvecklad av HiQ som tidigare har tagit fram flera digitala lösningar med fokus på tillgänglighet för de med funktionsnedsättningar, bland annat Fejjan för alla. Med ”Tågprator” låg fokus på enkelhet och funktionalitet i kombination med en tydlig design. 

”Tågprators” funktioner

För att tillmötesgå de behov som synskadade kan uppleva, har en referensgrupp från Synskadades Riksförbund bidragit med kravställning och testning under projektets gång. 

Exempel på anpassad och uppläst trafikinformation som resenärerna kan få tillgång till via ”Tågprator” är:

  • Söka och hitta avgångar och ankomster
  • Se vilket spår tåget avgår eller anländer till
  • Förseningar
  • Inställda tåg och ersättningsbussar

Informationen kan fås både före och under tågresan. 

Enklare och tryggare resande

Att kunna resa och ta sig fram obehindrat i trafiken är en förutsättning för att känna sig delaktig i samhället. Genom att använda ”Tågprator”-appen blir resandet med tåg enklare och tryggare för Sveriges synskadade – och alla andra som vill använda mobilens röstkommando. 

Ladda ner appen här

 
Annons:

Källor:

HiQ

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: