Ange ditt sökord

Vissa hundraser, däribland spaniel, löper högre risk att drabbas av glaukom. Foto: Shutterstock

Vissa hundraser, däribland spaniel, löper högre risk att drabbas av glaukom. Foto: Shutterstock

Glaukom hos hund

Många sjukdomar som finns hos oss människor kan även drabba våra husdjur. Ögonsjukdomar är inget undantag och bland hundar räknar man med att runt en till två procent får glaukom.

Annons:

Vissa hundraser är mer utsatta än andra och drabbas oftare av glaukom.

Orsak till glaukom hos hund

Det vanligaste är att hundarnas kammarvinkel är felutvecklad eller underutvecklad. Kammarvinkeln kan liknas med ögats ”avlopp” där vätska kan rinna ur ögat. Om kammarvinkeln är felutvecklad eller underutvecklad kan inte vätskan rinna av ordentligt, det blir för tätt och det kan uppstå primärt glaukom. Det försämrade avflödet är nästan alltid orsaken till att tryckt i ögat hos hunden ökar.

Om man talar om sekundärt glaukom är orsaken istället någon form av ögonsjukdom som leder till glaukom. Primärt öppenvinkelglaukom är det som vanligtvis drabbar äldre människor. Detta är däremot ovanligt hos hundarna men det kan förekomma hos asen gråhund.

Symtom vid glaukom hos hund

Om en hund drabbas av glaukom kommer oftast symtomen plötsligt och kan åsamka hunden smärtor. Problemet är att hunden inte kan berätta att den har besvär eller ont med ögat.

Symtom vid glaukom hos hund

  • Rödsprängt öga
  • Ögat får en blå gon
  • Gråaktig hornhinna
  • Allmän nedstämdhet

Om man misstänker att hunden har besvär med ögonen bör man kontakta veterinär snarast.

Så diagnostiseras glaukom hos hund

För att diagnostisera glaukom undersöker veterinären hundens ögon och kollar även vätsketrycket då trycket kan vara en orsak. Veterinären undersöker även ögats insida.

Trots att man undersöker noga är det inte ovanligt att glaukom upptäckts för sent vilket kan leda till att hunden förlorar synen på ögat. Men hoppet är inte hoppet ute för det då man då är medveten om förekomsten av glaukom och kan rikta in sig på att behandla det andra ögat.

Så behandlas glaukom hos hund

Glaukom kan behandlas med operation och med en form av droppar som gör att man kan rädda hundens syn under en längre tid om behandlingen utförs följsamt enligt ordination. Det kan nämligen krävas att man som ägare ger droppar upp till 3–4 gånger per dygn under flera år, något många ägare inte tycker är särskilt allvarligt då man månar om sin fyrbenta vän.

Behandlingen följs upp kontinuerligt med återbesök då förändringar i ögat hos hunden kan vara svårt att upptäcka för ägaren.

Rätt behandling kan rädda synen

Även om glaukom hos hund många gånger upptäcks för sent i första fallet så kan man alltså med rätt behandling ändå rädda synen på andra ögat hos hunden.

Om hunden i värsta fall förlorar synen på ett eller båda ögon så kan en hund ändå leva ett lyckligt liv utan att se då hundar har andra, välutvecklade sinnen som doft och känsel.

Glaukom hos katter

Katter kan bara få sekundärt glaukom, då oftast orsakat av en inflammation i ögat.

Om du misstänker att din katt drabbats av symtom bör du kontakta veterinär.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: