Ange ditt sökord

Det tar cirka 3 veckor från det man blivit smittad tills klådan börjar. Foto: Shutterstock

Det tar cirka 3 veckor från det man blivit smittad tills klådan börjar. Foto: Shutterstock

Svår klåda och karakteristiska rivmärken väcker misstanke om skabb. Foto: Shutterstock

Svår klåda och karakteristiska rivmärken väcker misstanke om skabb. Foto: Shutterstock

Skabbhonan gräver sig in i huden och bildar gångar där hon lägger sina ägg.  Foto: Shutterstock

Skabbhonan gräver sig in i huden och bildar gångar där hon lägger sina ägg. Foto: Shutterstock

Skabb

Skabb är en smittsam hudsjukdom som orsakas av kvalster, det cirka 1/2 mm stora Sarcoptes scabiei, som gräver gångar inne i huden.

Annons:

Skabbgångarna finns främst mellan fingrarna samt på händer, underarmarnas insidor, lårens fram- och insidor, stjärtpartiet samt runt könsorganen. Skabb försvinner inte av sig själv men kan behandlas enkelt och effektivt med receptfri salva och kortisonkräm mot klådan.

Hur smittar skabb?

Skabb sprids främst via hudkontakt men också via kläder och sängkläder. Det tar cirka 3 veckor från det man blivit smittad tills klådan börjar. Det är viktigt att veta att skabb inte på nåt sätt är orsakat av dålig hygien.

Vanliga symtom vid skabb

Skabbhonan gräver sig in i huden och bildar gångar där hon lägger sina ägg. Skabbgångarna finns på särskilda ställen exempelvis på händerna, mellan fingrarna, handleder, armhålor, runt könsorganen, kring naveln, på låren, runt brösten. Klådan vid skabb är som värst på natten och ofta så svår att blödande sår uppstår.

Så diagnostiseras skabb

Att diagnostisera skabb kan vara svårt men svår klåda och karakteristiska rivmärken väcker misstanke om skabb och diagnosen kan bekräftas genom påvisande av skabbgångar (1/2 mm vida och upp till 1 cm långa) eller av själva skabbdjuret som sedan kan undersökas i mikroskåp.

Behandling vid skabb

Efter att skabb har konstaterats är behandlingen enkel och effektiv. På apoteket finns receptfritt liniment som smörjs in en gång på hela kroppen utom huvudet (spädbarnens huvud skall dock smörjas in).Linimentet ska sitta kvar i 24 timmar. Det är viktigt att medlet får sitta hela denna tid därför måste händerna smörjas in på nytt efter varje handtvätt. När ett dygn passerat kan medlet tvättas av.

Sängkläder, handdukar och kläderna närmast kroppen måste tvättas i minst 60 grader. Andra kläder, liksom täcke och kuddar bör vädras då kvalstren ogillar ljus och frisk luft. Eftersom döda skabbdjur och ägg finns kvar i huden tills den är utbytt försvinner inte klådan direkt efter behandlingen utan avtar successivt inom 3-6 veckor.

Alla i familjen bör behandlas samtidigt för att minska risken får att åter smittas. Utan behandling finns risk att man utvecklar eksem och får plågsamma besvär.

Kontakta din vårdcentral

Kontakta din vårdcentral om du är osäker på symtomen och är gravid, har intensiv klåda och är osäker på om det är skabb eller har barn under ett år som du misstänker har skabb. Kontakta även vården o behandling med receptfri salva inte hjälper eller om det fortsätter att klia långt efter att du avslutat behandlingen

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: