Ange ditt sökord

World Association of Sleep Medicin är en en global organisation som arbetar för att minska andelen sömnproblem i samhället. Foto: Shutterstock

World Association of Sleep Medicin är en en global organisation som arbetar för att minska andelen sömnproblem i samhället. Foto: Shutterstock

World Sleep Day 2015 – medicinsk vård på distans på agendan

Varje år anordnas ”World Sleep Day” av World Association of Sleep Medicine och i år är temat medicinsk vård på distans, så kallad telemedicin. 

Annons:

World Association of Sleep Medicin är en en global organisation som arbetar för att minska andelen sömnproblem i samhället genom att förebygga och behandla olika sömnrelaterade sjukdomar.

Livesänt event 

Träffpunkt sömn är en mötesplats för personer som har sömnapné och som för att uppmärksamma World sleep day livesänder det program som har tagits fram för att belysa årets tema, telemedicin. Då vårdgivarna inte får ersättning för besök via telemedicin väljer många enligt Träffpunkt sömn att inte införa systemet trots att man ser fördelarna både för vården och för patienterna, något som Träffpuntk sömn vill ändra på.

Programmet för World Sleep Day 2015, mars 13 klockan 15.00

  • Hur ser den moderna vården ut för behandling av sömnapné i Europa? Intervju med grundaren av World Sleep Day. Telemedicin och den moderna vården gör nu entré.
  • Vad är telemedicin?
  • Vad är telemedicin och hur används det inom vården idag? Intervju med PriceWaterhouseCoopers (PwC). Är telemedicin lönsamt för samhället?
  • Vad innebär det för patienten? I studion intervjuas patienter som provat telemedicin.
  • Förändringen innebär även att politiker måste förstå utvecklingen. Intervju med landstingspolitiker kring ersättningsmodellen för patientbesök via telemedicin. 

Minska restiden

Träffpunkt sömn menar att många sömnapnoiker behöva ta ledigt för att åka långa sträckor till sin läkare. Här vill man istället vill se en utveckling av medicinsk vård på distans, telemedicin.

Telemedicin skulle kunna göra att det blir billigare och mer effektivt för patienter, vården och samhället i stort enligt ett flertal undersökningar

Fakta sömnapné

Träffpunkt Sömn I Sverige har ungefär 80 000 personer diagnostiserad sömnapné, men mörkertalet är stort och upp emot 300 000 lever utan att veta om sin sjukdom. När sömnapnoikerna drabbas av andningsuppehåll medför det att syremättnaden i blodet sjunker, stress-hormoner frisätts och blodtrycket pendlar upp och ner varje natt. Det stör den vila som sömnen ska ge och kan i förlängningen bidra till en riskökning av många allvarliga följdsjukdomar såsom hjärt-och kärlsjukdomar, stroke, depression och diabetes typ 2.

Läs mer om programmet och se en del av intervjun redan nu på www.worldsleepday.se

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: