Ange ditt sökord

Om du har återkommande sömnbesvär är det viktigt att du får hjälp. Foto: Shutterstock

Om du har återkommande sömnbesvär är det viktigt att du får hjälp. Foto: Shutterstock

Var fjärde sover dåligt visar ny undersökning

Vi vet att god sömn är viktigt för att hålla sig frisk, både fysiskt och psykiskt. Enligt en ny Sifo-undersökning svarade omkring var fjärde person att de sover dåligt. Många gör ingenting åt sina sömnproblem, men det finns hjälp att få!

Annons:

Sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska återhämta sig och bearbeta intryck. Det är vanligt att uppleva perioder av sömnbrist. Blir sömnbristen däremot långvarig kan den ge upphov till bland annat försämrat immunförsvar och på sikt även bidra till utmattning och depression. Därför är det viktigt att man tar besvären på allvar. Det är bra att se över eventuella bakomliggande orsakerna som stress, orostankar eller en förändrad livssituation. Vid återkommande besvär finns flera effektiva behandlingsalternativ. Trots det svarar närmare var fjärde person som sover dåligt att de inte gör något för att förbättra sin sömn. Detta är vanligare bland män där nästan var tredje uppger att de inte gjort något för att behandla dålig sömn, medan knappt var sjätte kvinna uppger detsamma.

Hos de som använder hjälpmedel för att förbättra sin sömn säger drygt en tredjedel att de använder mindfulness och meditation för att sova bättre och ungefär lika många tar hjälp av receptbelagda läkemedel. Att lyssna på musik eller poddar var andra sätt att komma ner i varv och somna. Försäljningen av receptfria läkemedel för sömnbesvär har ökat med 19 procent, jämfört med samma period föregående år.

Undersökningen har genomförts av Sifo under september 2020, på uppdrag av Apotek Hjärtat och bygger på 2503 intervjuer bland allmänheten.

Pandemin har inte påverkat svenskarnas sömnvanor

Trots att oro och stora förändringar i livet kan påverka vår sömn negativt, svarar nio av tio att pandemin inte har förändrat deras sömn.

Ytterligare resultat i korthet

  • Fler än var fjärde har uppsökt läkare för sina sömnproblem (28 procent).
  • Närmare var fjärde (23 procent) gör ingenting för att förbättra sin sömn. Detta är vanligare bland män där nästan var tredje (31 procent) uppger att de inte gjort något för att behandla dålig sömn, medan knappt var sjätte kvinna (16 procent) uppger detsamma.
  • Nära nio av tio (88 procent) upplever inte att deras sömn har påverkats av coronapandemin.

Tips på bättre sömn

  • Undvik att aktivera hjärnan med någon skärm, minst två timmar innan sänggående.
  • Ha rutiner där du lägger dig samma tid varje kväll och går upp samma tid på morgonen.
  • Undvik kaffe på eftermiddagen/kvällen och ingen alkohol.
  • Sov i svalt och tyst rum (öronproppar/ögonmask).
  • En morgonpromenad i dagsljus är positivt för en bra sömnrytm. Under vinterhalvåret kan man använda en så kallad ”ljusterapilampa”.
  • Att röra på sig mycket ger större chans till bättre sömn, men träna inte hårt på kvällen.

Här kan du läsa om digital sömnhjälp.

 

 

Annons:

Källor:

Apotek Hjärtat

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: