Ange ditt sökord

Vi drömmer mer än vanligt under pandemin och många som har varit sjuka i covid-19 upplever jobbiga mardrömmar lång tid efteråt. Foto: Shutterstock

Vi drömmer mer än vanligt under pandemin och många som har varit sjuka i covid-19 upplever jobbiga mardrömmar lång tid efteråt. Foto: Shutterstock

Mardrömmar, pandemidrömmar och knep för att påverka ovälkomna drömmar

Sverige anses vara världens mest ”icke religiösa” land, men många hittar lugnet och får upplevelser i naturen och kanske ännu mer nu i pandemitider. Naturen är nog på ett sätt vårt drömlandskap. Experter har noterat att vi drömmer mer under pandemin än vad vi brukar. Vi drömmer mer om död, andra platser och djur. Vad beror det på och hur gör man vid återkommande och jobbiga mardrömmar?

Annons:

Det finns inga svar på varför vi drömmer. Men det skulle kunna vara ett sätt för oss människor att anpassa oss till den nya världen genom att i drömmen bearbeta det nya, vare sig det är hot eller positiva händelser. När man gör undersökningar visar det sig många gånger att även om innehållet på drömmarna kan ha negativa inslag, kan dessa drömmar ändå vara uppskattade.

-I mer än hälften av alla drömmar finns någon forma av negativt inslag, men för den som är inne i drömmen kan obehaget ändå vara ok, berättar Annika Norell Clarke, filosofie doktor i psykologi vid Karlstads universitet. Kanske ger det en tankeställare eller vägledning för vilken riktning vi ska ta i livet.

Drömmar kan vara ett spännande äventyr, ge insikter eller andliga budskap, men det finns även ovälkomna mardrömmar.

Vad är pandemidrömmar?

Man vet inte allt om drömmar, men man tror att drömmar är en form av bearbetning av verkligheten. Vi sover mer nu än tidigare och ökad REM-sömn är troligtvis en anledning till att vi även drömmer mer, menar Frida Rångtell, sömnforskare.

-Själv älskar jag dans, men nu får man vare sig ha fysisk kontakt eller resa och jag upplever att många av mina drömmar handlar om just detta – att träffa många människor och att resa bort. Pandemidrömmar är allt det som vi just nu inte kan göra eller andra saker relaterade till pandemin. Det är vanligt med mycket drömmar vid omvälvande händelser.

Fler drömmar under pandemin

Under pandemin har drömmarna förändrats. Dels minns vi fler drömmar och de har dessutom blivit mer negativa med tendens till fler mardrömmar.

-Man kan se att ju mer man har varit personligt drabbad av pandemin desto mer drömmar och med mer negativt innehåll, säger Annika Norell Clarke. Omkring var fjärde dröm handlar om pandemin och man har även sett att drömmar om andra platser har ökat, vilket kanske inte är konstigt då vi inte kan resa på samma sätt längre.

Drömmar om djur har också ökat och det skulle kunna bero på att vi är mer hemma och isolerade. Vi umgås mer med våra eventuella husdjur eller tänker på att skaffa ett husdjur för att få mer närhet. Även drömmar om döden har ökat under pandemin.

Det visar sig att ”pandemidrömmar” är vanligare hos kvinnor, högutbildade, personer med sömnproblem och personer med psykisk ohälsa, berättar Annika Norell Clarke.

-Det kan delvis bero på att kvinnor exempelvis ofta är mer intresserade av drömmar än män, vilket ökar benägenheten att man kommer ihåg drömmen. Vid sömnproblem vaknar man oftare och kan av den anledningen minnas bättre och man vet att psykisk ohälsa ofta gör att man drömmer mer livligt.

En förklaring till vårt förändrade drömmönster under pandemin är att detta kan ses som ett trauma på befolkningsnivå, fortsätter Annika Norell Clarke. Pandemin är någonting tufft som alla drabbats av samtidigt, även om det är på olika nivåer. Man hör om många hemskheter och det letar sig in i vårt medvetande likväl som i vårt undermedvetna.

När blir mardrömmar ett problem?

När oönskade mardrömmar blir mer frekventa och dessutom påverkar dagen genom att man kanske får ångest, sämre nattsömn och kanske känner stress och ångest inför att somna, då kan det vara dags att söka hjälp. Mer än hälften av alla drömmar innehåller något slags obehag, men drömmar ska inte ge ihållande ångest.

Vad kan man göra själv för att slippa mardrömmar?

  • Du kan börja med att försöka analysera drömmen. Vad handlar den om?
  • Se över din livssituation. Om man stressar mycket på dagen leder det till stress även på natten. Om du tar mediciner, kontrollera eventuella bieffekter.
  • Klardrömmar (lucid dreaming), där man blir medveten om vad man drömmer och väljer att konfrontera ”monstret”/ta över drömmen, för att få eventuell ångest att minska.
  • Kognitiv beteendeterapi (”imagery rehearsal therapy”). Man väljer någon dröm att jobba med, gör om drömmen och visualiserar den på dagen. Detta för att ursprungsdrömmen så småningom ska försvinna eller bytas ut till den ”nya”.
  • Farmakologisk behandling.

Upplever du att mardrömmar påverkar din livskvalitet negativt kan du kontakta vården.

Annons:

Källor:

SFSS

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: