Ange ditt sökord

Det känns ovant till en början men man vänjer sig snabbt vid headsetet och kommer in i behandlingen. Foto: Flow Neuroscience

Det känns ovant till en början men man vänjer sig snabbt vid headsetet och kommer in i behandlingen. Foto: Flow Neuroscience

Grundarna bakom Flow Neuroscience, Daniel Månsson, psykolog med bakgrund inom computer science, och Erik Rehn, neurovetare och elektroingenjör.  Foto: Flow Neuroscience

Grundarna bakom Flow Neuroscience, Daniel Månsson, psykolog med bakgrund inom computer science, och Erik Rehn, neurovetare och elektroingenjör. Foto: Flow Neuroscience

DOKTORN testar Flow – depressionsbehandling i hemmet genom headset

Allt fler är deprimerade, inte minst i kölvattnet av pandemin. Rådet att stanna hemma kvarstår och därför känns svenska Flow Neurosciences unika behandling i hemmet med hjälp av ett headset helt rätt i tiden.

Annons:

Man räknar med att omkring trehundra miljoner människor i världen lider av depression och att hälften av dessa inte får någon behandling. Orsaken kan variera men faktum kvarstår att obehandlad depression orsakar mer lidande för individen och högre kostnader för samhället. Det här är något Daniel Månsson, psykolog med bakgrund inom computer science, och Erik Rehn, neurovetare och elektroingenjör, vill råda bot på. Tillsammans ligger de bakom Flow Neuroscience och det headset som man använder i hemmet för att behandla depression.

Det här är Flow

Flow är den första i sitt slag som godkänts för behandling av depression. Behandling består av ett så kallat TDCS-headset med tillhörande app. TDC innebär hjärnstimulering med svag ström. Forskarvärlden har de senaste åren publicerat mycket inom TDCS vilket bidrog till att teamet på Flow kontinuerligt kunde följa teknologin inför utvecklingen av en biologisk behandling med en stark, evidensbaserad grund inom senaste forskningen.

Headsetet används tillsammans med en app som agerar som en virtuell terapeut och består av olika moduler med information och aktiviteter. Samtidigt som man i headsetet lyssnar på innehållet i appen går det väldigt svagt elektriskt fält igenom huvudet i de frontala loberna. Det gör att neuroner som finns i de högra frontala delarna av cortex blir lite mer aktiva. Personer med depression har lite mindre aktivitet här så målet är att återställa aktivitetsbalansen.

Headsetet används 25 minuter om dagen i 18 sessioner under 6 veckor. Appens innehåll handlar huvudsakligen om beteendemässiga förändringar i förhållande till träning, mat, stressreduktion och sömn, med syftet att man ska kunna bli fri från depression på lång sikt och ta kontroll över vad man behöver. Man kan ha uppföljande sessioner och fortsätta närhelst man känner att man behöver- även i proaktivt syfte. Innehållet är noga framtaget för att möta sjukdomens begränsningar då personer som har depression kan ha svårt att ta in information och att börja med saker. Därför har man konstruerat det så att det ska vara väldigt lätt i början att dra igång och hjälper till exempel boka in aktiviteter i mobilen.

Recension Flow

Headsetet kommer i en ordentlig låda som känns högkvalitativ med tydliga instruktioner direkt i lådan. I en separat och enklare låda kommer mjuka ”pads” som man placerar på headsetet under behandling. Dessa slänger du efter varje behandling. Den stora lådan innehåller headset, instruktioner och laddare så man kan komma igång.

För att använda Flow behöver man ladda ner en app och det fungerar till både Android och iOS. Appen har en välkomnande design och fungerar som en automatisk chatt där man bemöts personligt och får steg för steg-instruktioner hela vägen. Det känns tryggt och professionellt genomfört hela vägen.

Att behandla olika psykiska diagnoser med elektrisk stimulering är inget nytt och kan vara förenat med fördomar. När man sätter på sig headsetet, som är väldigt lätt och enkelt att använda, kan det i början kännas ovant. Vid första behandlingen blir det även en sensationskänsla när den svaga elektriciteten går igenom headsetet. Det kittlar lite men blir aldrig obehagligt, det kan däremot kännas lite varmt på de punkter headsetet sitter. Instruktionerna i appen bidrar till att det känns svårt att göra fel och de olika övningar som finns är återberättade med en trygg röst. Hur man upplever röster är naturligtvis individuellt.

Hela upplevelsen från kartong till handhavande känns genomtänkt, proffsigt och tryggt. Dessutom får man om man vill lära sig mycket kring hjärnan, depression och vetenskap utan att det blir alltför komplicerat.

Sammanfattning Flow – innovativ lösning på ett stort problem

Flow är något helt nytt och kräver inledningsvis att man tekniskt kan sätta upp behandlingen. När det väl är gjort ser påminnelser och andra smarta funktioner till att man fullföljer sin behandling. Under de veckor headsetet användes upplevdes att det blev enklare och också en förhöjd känsla av välmående och minskad oro. Det kontinuerliga användandet är som med all behandling nyckeln vilket har underlättats av att många av oss den senaste tiden har varit hemmavid. Det kan kännas ovant till en början men som en helt ny form av behandling mot depression är Flow faktiskt riktigt innovativ, spännande och lite futuristiskt utan att vara osäkert.

Innovation kostar och priset ligger på 4 990 kronor eller 199 kronor i månaden men om man väger det till vad terapi kan kosta i Sverige så upplever man att det kan vara en överkomlig kostnad för psykiskt välmående. Om priset kan subventioneras eller på annat sätt gå ner i framtiden kan Flow bli ett riktigt starkt alternativ till andra behandlingsformer mot depression. Dessutom använder man det på daglig basis, direkt i hemmet. Behandlingen kan också upprepas om man känner att behovet uppstår.

Kort sammanfattat kan man säga att för den som har möjlighet, är deprimerad och vill testa behandling i hemmet är Flow helt klart något att överväga.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: