Ange ditt sökord

Annons:

Covid-19

Vaccination minskar risken för postcovid
28 november, 2023 Infektioner & Vacciner

Vaccination minskar risken för postcovid

En nyligen publicerad studie vid Göteborgs universitet har funnit att personer som har vaccinerat sig mot covid-19 löper en betydligt lägre risk för att utveckla postcovid-symtom efter att ha smittats av viruset. Forskarna betonar att detta resultat understryker vikten av att öka vaccinationsgraden för att minska det mänskliga lidandet och minska belastningen på vården.

Annons:
Postcovid – vad säger forskningen?
24 oktober, 2023 Infektioner & Vacciner

Postcovid – vad säger forskningen?

Vi har nu en bättre förståelse för postcovid än tidigare. Forskningen om varför vissa personer upplever långvariga symtom efter att ha haft covid-19 har utvecklats snabbt sedan pandemins början. Svenska forskare har nyligen publicerat en sammanfattning av vad forskningen säger om problem med andnings- och hjärtfunktion hos postcovid-patienter.

Nobelpriset i medicin 2023: mRNA-tekniken som banade vägen för pandemibekämpning
4 oktober, 2023 Infektioner & Vacciner

Nobelpriset i medicin 2023: mRNA-tekniken som banade vägen för pandemibekämpning

När Nobelpriset i fysiologi eller medicin för år 2023 tillkännagavs, var det som att ge en röst åt en värld som längtat efter hopp och framsteg. Årets pristagare, Katalin Karikó och Drew Weissman, hade inte bara gjort enastående forskning utan också möjliggjort snabb utveckling av effektiva vacciner under en av moderna tidens största hälsokriser - covid-19-pandemin. Pristagarnas arbete med mRNA-tekniken har kastat ljus över nya vägar för att bekämpa inte bara pandemier utan även andra svåra sjukdomar, inklusive cancer.

Annons:
Östrogen kan skydda mot död i covid-19
25 februari, 2022 Infektioner & Vacciner

Östrogen kan skydda mot död i covid-19

Forskning från Umeå universitet pekar mot att det kvinnliga könshormonet östrogen kan ha en viss skyddande effekt mot att bli svårt sjuk och avlida i covid-19. Detta skulle kunna förklara varför det har varit större risk för män att avlida under pandemin än för kvinnor.

Vaccinets skydd mot covid-19
16 februari, 2022 Infektioner & Vacciner

Vaccinets skydd mot covid-19

Ny forskning pekar mot att vaccinets skydd mot att insjukna i covid-19 avtar successivt efter ett antal månader, beroende på vaccintyp. Däremot behålls skyddet mot att bli svårt sjuk bättre över tid.

Annons:
Koppling mellan Covid-19 och kolesterol
26 september, 2021 Infektioner & Vacciner

Koppling mellan Covid-19 och kolesterol

Sedan pandemins start har forskare sökt svar kring bland annat hur coronaviruset fungerar och varför vissa blir sjukare än andra. Nu tror man sig ha hittat en eventuell koppling mellan högt kolesterol och sjukdomens svårighetsgrad.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: