Ange ditt sökord

Annons:

Stress

5 saker för bättre livskvalitet
23 januari, 2024 Bättre hälsa

5 saker för bättre livskvalitet

Forskare vid Lunds universitet har genomfört en studie där de analyserade 356 olika hälsofaktorer hos nästan 30 000 personer i åldern 50 till 64 år för att förstå vad som påverkar hälsorelaterad livskvalitet (HRQoL). Genom att använda artificiell intelligens (AI) har de kunnat rangordna dessa faktorer och identifiera de fem mest påverkande variablerna.

5 tips för att minska din ångest
16 januari, 2024 Depression & Ångest

5 tips för att minska din ångest

Nästan hälften av alla svenskar upplever besvär med ängslan, oro eller ångest. Ängslan och oro kan liknas vid att känna sig nervös och orolig, medan ångest innebär en starkare känsla av oro eller rädsla, ofta åtföljd av fysiska symtom.

En sund skola för alla
28 april, 2022 Barn & Graviditet

En sund skola för alla

Idag har vi en skola i behov av förändring. I stället för att lyfta barns nyfikenhet och kreativitet har en detaljstyrd läroplan och betygskriterier på fikonspråk, gjort att många barn slås ut redan i grundskolan. Nu hoppas Christian Lundahl, professor i pedagogik, att den nya läroplanen ska leda till mer utrymme för relationsskapande, samarbete och fokus på att lyfta elevernas styrkor. Han ser även behov av mer praktisk utbildning för lärare kring ledarskap, coaching och betygssättning.

Annons:
Betygshets och psykisk ohälsa eller kunskap och kreativitet – vad vill vi ge våra unga?
3 juni, 2022 Barn & Graviditet

Betygshets och psykisk ohälsa eller kunskap och kreativitet – vad vill vi ge våra unga?

Enligt Folkhälsomyndighetens undersökning tyder mycket på att förändringarna som skolan genomgått de senaste 20 åren har påverkat ungas psykiska hälsa negativt. Till följd av skolreformen 2011 (LGR 11) fick skolan större fokus på kunskapsmätningar, tester och betyg. Detta har i sin tur följts av ökad nedstämdhet, sömnsvårigheter, huvudvärk, magknip och stress hos barn och ungdomar. Stressen i skolan har fördubblats - är detta verkligen rätt väg framåt?

Var fjärde sover dåligt visar ny undersökning
22 januari, 2021 Sömn & Stress

Var fjärde sover dåligt visar ny undersökning

Vi vet att god sömn är viktigt för att hålla sig frisk, både fysiskt och psykiskt. Enligt en ny Sifo-undersökning svarade omkring var fjärde person att de sover dåligt. Många gör ingenting åt sina sömnproblem, men det finns hjälp att få!

Annons:
Små förändringar gör underverk för hälsan
24 september, 2021 Bättre liv

Små förändringar gör underverk för hälsan

Professor Kerstin Brismar berättar om sin kunskap kring hur vi ska göra för att minska risken för sjukdomar på ålderns höst. Dessutom slår hon hål på några vanliga hälsomyter. Det är aldrig för sent att ändra sina vanor och små förändringar kan göra underverk med hälsan.

Självmedkänsla får dig att må bra
21 december, 2020 Bättre liv

Självmedkänsla får dig att må bra

Genom att vara snälla mot oss själva får vi mycket att hända i kroppen. Vi kan lättare stanna upp, andas och verkligen notera omgivningen som den är. Om vi övar på att acceptera oss själva även när vi gör misstag kommer vi att kunna må bättre både mentalt och fysiskt.

Hur kan vi få unga att må bättre?
7 september, 2020 Barn & Graviditet

Hur kan vi få unga att må bättre?

Depression och ångestsyndrom tillhör de stora folksjukdomarna och ligger bakom drygt 40 procent av alla sjukskrivningar i Sverige. Mer än var tredje kvinna insjuknar någon gång i livet i en depression, och nästan var fjärde man. Psykisk ohälsa bland unga har ökat markant de senaste 15 åren. Under samma tid har man förändrat skolmiljön där alla barn ska få plats i samma klassrum och där man tänker att ju tidigare man får betyg desto bättre. Betygssystemet verkar bygga på att man måste prestera på topp på alla olika delmoment i ett ämne, för att kunna få högsta betyg. Vad gör skolan för att lära unga att hantera stressen?

Annons:
Känner du stress & ångest efter ledigheten? – 10 tips kan hjälpa dig
15 juni, 2023 Sömn & Stress

Känner du stress & ångest efter ledigheten? – 10 tips kan hjälpa dig

Denna sommar har inte varit lik någon annan och kanske känner du dig till och med mer utvilad än du brukar. Eller har du hunnit jobba någon vecka och undrar vart den sköna avstressade känslan tog vägen? Väl tillbaka till jobbet igen kan man känna stress över ovisshet och förändring. Det är vanligt att vi människor känner viss olust inför och vid övergångar. Att då dessutom inte veta hur framtiden ser ut kan skapa jobbångest. Kanske finns osäkerhet kring om man kommer att få behålla jobbet. Jobbar man hemifrån kan man känna frustration över ”ensamhet” eller en känsla av ”isolering”. Om man istället ska börja arbeta på kontoret igen eller inte har möjlighet att arbeta hemifrån, finns förstås oron för covid-19.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: