Ange ditt sökord

Appen påverka aktivt din snarkning medan du sover och registrerar ditt sömnmönster under natten, information du kan ta del av på morgonen.  Foto: Shutterstock

Appen påverka aktivt din snarkning medan du sover och registrerar ditt sömnmönster under natten, information du kan ta del av på morgonen. Foto: Shutterstock

Snarkutredning direkt i din mobil

Obehandlad snarkning kan leda till besvär som högt blodtryck, hjärt-kärlsjudomar och trötthet. Nu kommer en svensk version av appen Quit Snoring, Sluta snarka, som bland annat hjälper dig hålla koll på din sömn och dina snarkningar. 

Annons:

Mobilappen har tagits fram av den israeliska läkaren Naveh Tov, specialist i lungmedicin och sömnutredningar, och har tidigare enbart funnits på engelska. 

Röst som säger ”sluta snarka”

Quit Snoring som finns till såväl iPhone som Android (en äldre version) laddas ner och mobiltelefonen placeras vid din säng, appen övervakar sedan sömnen under hela natten. 

Appen inte bara registrerar dina snarkljud utan kan även med en lätt vibration eller en tyst röst som säger ”sluta snarka” varje gång du börjar snarka. Enligt apputvecklarna själva innebär vibrationen alternativt rösten att många ändrar sovställning och faktiskt upphör med snarkandet utan att vakna.

Bland alla inställningar går det till exempel att ställa in röstens volym och hur ofta man under varje snarkningssekvens vill att telefonen vibrerar eller talar. 

Spela in sömnmönstret

Förutom att aktivt påverka din snarkning medan du sover registrerar appen även ditt sömnmönster under natten. 

Morgonen efter kan du se en summering av hur höga dina snarkningar har varit, hur många gånger du snarkade och hur ofta telefonen reagerade på dina snarkningar. Appen sammanfattar även antalet sovtimmar så att du kan granska sömn- som snarkvanor under längre perioder. 

Viktig information underlättar vid diagnos

En traditionell snarkutredning genomförs på ett sjukhus efter att läkaren gjort en undersökning och oftast efter att du har gått med dina besvär under en längre tid. 

Utvecklarna bakom Quit Snoring vill att du använder deras app i ett inledande skede eftersom den information som appen samlar in, som de själva säger, ”är viktig, inte minst om man söker hjälp eftersom det underlättar för läkaren både att ställa diagnos och snabbt sätta in rätt behandling”.

Diagnoshjälpmedel 

Snarkning påverkar inte bara dig som snarkar utan kan även vara problematiskt för de som sover bredvid och samtidigt farligt för din helhetshälsa.

Eftersom sömnbrist kan leda till följdsjukdomar, påverka sexlivet, ge dig trötthet under dagen och i värsta fall orsaka stroke är det ett viktigt problem att ta tag i om du upplever att din sömn påverkas av din snarkning. Quit Snoring är tänkt som ett diagnoshjälpmedel och talar om för dig om resultatet innebär att du behöver söka läkarhjälp.

Under våren 2013 kommer du även att kunna mejla historiken direk till din läkare som då direkt får information om dina snarkvanor, andningsuppehåll och om appen gör nytta. Information som kan användas för att hjälpa dig till rätta med din snarkning. 

Fakta

Den senaste versionen av Quit Snoring 6.0 finns idag att ladda ner på IPhone, IPad och Ipod och all data går att föra över till både Mac och PC. En tidigare version finns även tillgänglig för android. Quit Snoring 6.0 kommer inom kort också att finnas tillgänglig för androidtelefoner. Appen går att använda i så kallat ”Flygläge” för att minska strålningen när du har telefonen bredvid sängen. Observera att olika funktioner kan skilja sig mellan iOS och Android. Appen har enligt utvecklarna testats med goda resultat på sjukhus i USA och Israel.

Ladda ner Quit Snoring för iPhone/iPad

Ladda ner Quit Snoring för Android Smartphones / Surfplattor

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: