Ange ditt sökord

B12 finns i animaliska produkter såsom kött, skaldjur, mjölk, ost och ägg.  Foto: Shutterstock

B12 finns i animaliska produkter såsom kött, skaldjur, mjölk, ost och ägg. Foto: Shutterstock

Vitamin B12-test (Kobalamin – B12)

Ett vitamin B12-test mäter nivån av vitamin B12, eller kobalamin, i blodet. Kroppen behöver detta B-vitamin för att skapa blodceller och bibehålla ett friskt nervsystem.

Annons:

Vitamin B12 produceras inte av kroppen själv, utan måste intas genom födan eller i tablett- eller sprutform.

B12 finns i animaliska produkter

B12 finns i animaliska produkter såsom kött, skaldjur, mjölk, ost och ägg. De flesta som äter dessa produkter är därigenom skyddade mot att utveckla brist på vitamin B12. Ett fåtal personer har problem med att ta upp B12 från maten.

Veganer, som inte äter animaliska produkter, löper risk att utveckla anemi (blodbrist) och bör därför äta kosttillskott innehållande B12. Detsamma gäller ammande barn till mödrar som är veganer. Vitamin B12 lagras i levern i ett år eller mer.

Varför är det viktigt att analysera provet?

Testet kan avgöra om B12-brist föreligger, vilket kan leda till blodbrist (anemi). Om man har blodbrist  gör vitaminbristen att det bildas för få röda blodkroppar. Kroppen får då inte tillräckligt med syre.

En speciell typ av B12-brist kallas perniciös anemi. Den beror på att ett speciellt ämne, som kallas IF, inte produceras i tillräcklig utsträckning av magsäcken. Därför kan kroppen inte ta upp tillräckligt mycket B12 från maten. Orsaken till IF-bristen är oftast en inflammation i magsäckens slemhinna.

Vad gör jag vid B12-brist?

Det är oftast tillräckligt att ta B12-tabletter. Skulle B12-värdena vara mycket låga kan det bli aktuellt att ta B12-sprutor under några veckors tid. Besvären minskar normalt redan efter några dagars behandling.
Vid perniciös anemi är behandlingen livslång och patienter äter då B12-tabletter varje dag, alternativt tar en B12-spruta var tredje månad.

Attt ha förhöjda värden av B12 är ofarligt.

Om jag lider av B12-brist, vad kan orsaken vara?

Skäl till att man kan få B12-brist kan vara störningar i bakteriefloran, långvarig behandling med vissa mediciner mot halsbränna, magsår eller sjukdomar som diabetes och sclerodermi (en ovanlig hudsjukdom).

Det kan också bero på operationer i magsäcken, sjukdomar i tarmen eller glutenintolerans.

Annons:

Artikeln är publicerad i samarbete med www.werlabs.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: