Ange ditt sökord

Behandlingsmetoden går ut på att injicera virus i pulsådrorna som försörjer levern med blod.  Foto: Shutterstock

Behandlingsmetoden går ut på att injicera virus i pulsådrorna som försörjer levern med blod. Foto: Shutterstock

Virus kan användas i kampen mot cancer

Cancer skulle kunna behandlas genom att man injicerar virus direkt i specifika pulsådror på den drabbade patienten.

Annons:

Det visar en unik studie vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala som Uppsala Nya Tidning rapporterar om.

Attackerar tumörercellerna

Behandlingsmetoden går ut på att injicera virus i pulsådrorna som försörjer levern med blod. Metoden har två primära syften, att attackera tumörceller och att väcka kroppens eget immunförsvar. Det sistnämnda sker när de ämnen från de döende cellerna väcker kroppens eget immunförsvar.

Då attackeras förhoppningsvis oinfekterade men farliga cancerceller i kroppen.

Svensk patient

Just nu behandlas en svensk patient med metoden. Det är en svensk journalist, Alexander Martins, som på egen hand letat information om metoden och även startat en insamling för att finansiera försöket.

Finansieringen var framgångsrik, särskilt med löftet om att vid en stor donation få döpa viruset. Försöken startade i början av 2016.

Fas 2-prövning

En biverkning av behandlingsmetoden är att den patient som nu genomgått behandlingen har fått symtom som liknar de vid influensa. Det är dock ”positivt” i sammanhanget då det ger indikationen på att immunförsvaret har kommit igång.

Forskarna anser efter att ha undersökt patienten noga att behandlingsmetoden har haft så pass god effekt att man nu går vidare till en fas 2-prövning för att komma vidare i forskningen.

Annons:

Källor:

UNT.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: