Ange ditt sökord

Genom ett egenutvecklat datorspel vill forskarna nu undersöka om man kan ändra den automatiserade ovanan att fokusera på just det negativa. Foto: Shutterstock

Genom ett egenutvecklat datorspel vill forskarna nu undersöka om man kan ändra den automatiserade ovanan att fokusera på just det negativa. Foto: Shutterstock

Virtual reality som rekordsnabb behandling mot social fobi

För dig som blir stel av skräck vid tanken på att tala inför andra eller att gå på en fest med många du inte känner hoppas forskare att känslorna av obehag kan vändas med ett spel i en virtual reality värld.

Annons:

Förhoppningen är att datorspelsbehandlingen ska bli både rekordsnabb och effektiv.

Nästan var sjätte svensk drabbad

Nästan var sjätte svensk uppskattas lida av social fobi, eller social ångest som det heter idag, och som enkelt förklarat betyder att man är väldigt rädd för vad andra tycker om en. Många kan känna sig blyga i någon situation, men för över en miljon svenskar blir detta ett stort handikapp med betydande ångest och oro.

— Vi vet att social fobi vidmakthålls genom att man tolkar små signaler så som andras blickar, miner, kommentarer på ett negativt sätt, säger psykologiprofessor Per Carlbring vid Stockholms universitet.

Egentuvecklat datorspel

Genom ett egenutvecklat datorspel vill forskarna nu undersöka om man kan ändra den automatiserade ovanan att fokusera på just det negativa. Behandlingen kräver bara ett besök och innebär att deltagaren får spela ett spel där olika ansikten presenteras i en virtual reality värld.

Deltagaren sätter på sig VR-glasögonen och ser då fyra personer som tittar spelaren i ögonen. Ansiktsuttrycken varierar från positiva och neutrala till mer avståndstagande och i vissa fall uppvisas avsky. Spelarens uppgift är att försöka strunta i själva ansiktsuttrycken och istället fokusera på speluppgiften som exempelvis kan vara att spela memory. Syftet är att spelarens uppmärksamhet ska bli mer flexibel.

— Den stora fördelen med virtual reality är djupseendet, med den nya tekniken lurar man hjärnan att uppfatta ansiktsmodellerna som riktiga personer, inte bara platta fotografier.

Bygger på rön inom kognitionsvetenskap

Per Carlbring berättar att behandlingen brygger på nya rön inom kognitionsvetenskap, det vill säga hur människan uppmärksammar och automatiskt bearbetar information från omgivningen. Nuvarande behandlingar, som till exempel kognitiv beteendeterapi, ger ofta ett bra resultat men tar ofta flera månader att gå igenom. Behandlingen med datorspelet kan bli en genväg till förbättring, hoppas forskarna.

— Det låter som hokus pokus men vår förhoppning är att datorspelet ensamt ska vara minst lika effektivt som sedvanlig behandling. Nu i början måste man komma till vårt VR-labb, men i en framtid kan jag tänka mig att denna typ av program går att ladda ner gratis från landstinget efter kontakt med en läkare. Alltså att doktorn skriver ut en länk istället för ett läkemedelsrecept. Men först måste vi förstås se hur effektivt programmet är!

Deltagande i denna 1-sessionsbehandling är kostnadsfritt för den intresserade. Läs mer och anmäl dig via länken: www.vrbehandling.se

Fakta social fobi (social ångest)

Social ångest innebär att man är rädd för att hamna i situationer med andra människor där man riskerar att känna sig bortgjord eller granskad. Rädslan kan leda till att man undviker att umgås i sociala sammanhang. Om din sociala ångest hindrar dig från att leva det liv du vill ska du söka vård. Social ångest kallades tidigare för social fobi. Gemensamt för olika fobier är att de fungerar på liknande sätt: Ju mer du försöker undvika det du är rädd för, desto starkare blir din ångest.Den som har social ångest känner en rädsla för att utsätta sig för andra människors uppmärksamhet. Det är vanligt att känna en oro för att bli granskad, göra bort sig eller tappa kontrollen i sociala sammanhang.

Ångesten kan visa sig på olika sätt, men vanligt är att du börjar skaka, hjärtat slår snabbt eller hårt, du blir torr i munnen, du rodnar, blir varm eller känner dig kallsvettig, du får en klump i magen eller känner dig yr eller svag i musklerna. Du kan också få domningskänslor i fingrar eller tår eller känna det som att det svartnar för ögonen, som om du håller på att svimma. Typiska tankar kan vara att “Jag gör bort mig”, “Tänk om det syns” eller “Vad ska alla tro?”. Det kan kännas som att man så snabbt som möjligt måste fly från platsen för att slippa den obehagliga situationen. Obehaget inför olika sociala situationer kan leda till att du slutar att umgås med andra människor och blir allt mer ensam. Att undvika det som är jobbigt kan kännas som en lättnad på kort sikt, men det gör att ångesten blir värre i längden. Det finns god hjälp att få, kontakta vården för råd.

Annons:

Källor:

Stockholms universitet, 1177

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: