Ange ditt sökord

Årets tema - Ett levande liv med cancer - vill lyfta att alla människor på något sätt kan vidta åtgärder för att minska den påverkan som cancer har. Foto: Shutterstock

Årets tema - Ett levande liv med cancer - vill lyfta att alla människor på något sätt kan vidta åtgärder för att minska den påverkan som cancer har. Foto: Shutterstock

Världscancerdagen

Den 4:e februari är utsedd till Internationella cancerdagen, även kallad Världscancerdagen. Temat för Världscancerdagen 2017 är Tid för liv.

Annons:

Internationella unionen mot cancer (UICC) startade Världscancerdagen med utgångspunkt från en konferens i Paris år 2000. Man valde då att utnämna 4:e februari till Världscancerdagen.

Alltid årligt tema utöver kärnfrågorna

Internationella unionen mot cancer har som uppdrag att samordna verksamheter som rör cancer och Världscancerdagen, något som de gör tillsammans med medlemmar runt om i världen. Världshälsoorganisationen, internationella atomenergiorganet och många andra internationella organisationer är även med och stödjer kampanjen.

Förutom att varje år lyfta olika teman ,tidigare år har man bland annat talat om rökfri miljö, fokus på hälsosam kost och fysisk aktivitet och vård och rehabilitering, har UICC några kärnfrågor.

Kärnfrågorna handlar om att barn ska ha möjlighet att vistas i rökfri miljö, vikten av att kombinera en balanserad kost med fysisk motion och därigenom undvika följdsjukdomar och fetma, att öka kunskapen om vaccin som kan förebygga cancer och även försöka öka kunskapen kring helhetsbilden av cancer. UICC vill lyfta fram det faktum att 40% av alla cancerfall skulle kunna förebyggas genom en kombination av flera eller alla av ovanstående kärnfrågor.

Nätverket mot cancer

Nätverket mot cancer är en svensk organisation som brukar uppmärksamma World Cancer Day genom att bjuda in politiker, beslutsfattare, patienter, närstående och sjukvårdspersonal. Det blir bland annat seminarier och debatter kring hur behovet ser ut för dagens och framtidens cancerpatienter, samt hur vården ska anpassas för att motsvara dessa behov och förväntningar.

Temat för Världscancerdagen 2017 är “Tid för liv”. Som patient är varje dag, varje ytterligare månad eller år kvar i livet, viktigt. Då spelar det egentligen ingen roll vad överlevnadsstatistiken säger, eller hur små eller stora chanserna är att en behandling ska lyckas. Varje ny dag är unik, varje dag ger tid för liv, tid att leva.

Om cancer på DOKTORN.com

Förutom att ha ett eget Temaområde: Cancer på DOKTORN.com så har vi även flera artiklar och en hel artikelserie om just cancer.

Vi vill självklart öka kunskapen om cancer och dess olika former så en bra start är den här:

Tema cancer del 1: Vad är cancer?
Tema cancer del 2: Fakta kring de vanligaste cancerformerna
Tema cancer del 3: Så kan du skydda dig mot cancer

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: