Ange ditt sökord

Motion är en anledning till god hjärthälsa, Tsimanefolkets kvinnor går 16 000 steg om dagen, männen 17 000 steg. Foto: Shutterstock

Motion är en anledning till god hjärthälsa, Tsimanefolkets kvinnor går 16 000 steg om dagen, männen 17 000 steg. Foto: Shutterstock

Världens friskaste hjärtan – tack vare motion och kolhydrater

Mycket kolhydrater och motion verkar ligga bakom världens friskaste kärl och hjärtan vilket, menar forskarna, kan leda till att vi behöver omvärdera hur vi ser på just motion och kolhydrater.

Annons:

Slutsatserna och studien har publicerats i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet.

Tsimanefolket har världens friskaste hjärtan

Den lägsta förekomsten av hjärt- kärlsjukdom som registrerats i någon folkgrupp hittills, över hela världen, återfanns hos tsimanefolket.

Tsimanefolket består av cirka 16 000 medlemmar som lever längs floden Maniqui i norra Bolivia där de lever under sparsamma, rent av fattiga, förhållanden utan vare sig elektricitet eller rinnande vatten.

Lägsta förekomsnten av förkalkning

Forskarna har bland annat tittat närmare på förekomsten av förkalkning av kranskärlen. När man undersökte 705 personer såg man att vid 45 års ålder hade i stort sett ingen medlem av tsimanefolket tecken på någon förkalkning i kranskärlen. Det kan jämföras med att man hos amerikaner återfinner förkalkning i kranskärlen hos en fjärdedel av 45-åringarna.

Det här menar forskarna bakom upptäckten är den lägsta förekomsten av förkalkning som man har sett hos en befolkning hittills.

Kosten en nyckel

Tsimanefolkets kost tros vara en bidragande anledning till de friska kärlen. Kött och fisk utgör en fjärdedel av kosten och resten består huvudsakligen av ris, majs, maniok, kokbanan, frukt och nötter. Allting är antingen odlat på egen hand eller kommer direkt från naturen. Specifikt består 72 procent av kalorierna av kolhydrater och 14 procent fett, i huvudsak omättat fett. Motsvarande siffror i USA är 52 procent kolhydrater och 34 procent fett. Medan halten protein är densamma hos tsimanefolket som hos amerikaner äter tsimanefolket i större utsträckning främst magert kött.

Studien skulle tyda på att kolhydrater, tvärtemot en generell uppfattning om att det skulle vara onyttigt, faktiskt skulle kunna vara nyttigt. Här behövs dock ytterligare forskning för att se vilka faktorer som gör att just tsimanefolkets kost, i kombination med andra faktorer, påverkar hjärt- kärlhälsan positivt.

Mycket motion

Eftersom en stor del av tsimanefolkets tillvaro består av att fiska, jaga, samla och odla innebär det också att folket rör sig både mycket och långt upp i åldrarna. Forskarna konstaterar att männen i genomsnitt går 17 000 steg om dagen, kvinnor 16 000 steg och att man även i åldrar över 60 år rör sig runt 15 000 steg om dagen.

Forskarna menar att även om det är en anmärkningsvärd mängd motion under särskilda förhållanden kan resultatet av studien ändå peka på att vi i större utsträckning behöver röra på oss mer än vi gör idag.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: