Ange ditt sökord

Att svära kan vara bra så länge det är i måttliga mängder, det menar forskarna. Foto: Shutterstock

Att svära kan vara bra så länge det är i måttliga mängder, det menar forskarna. Foto: Shutterstock

Svär mer – orka mer

Att svära måttligt kan visa sig vara både kreativt och bidra till att vi orkar mer.

Annons:

Den teorin presenterade forskningar under Psychological Society conference i Birmingham, Storbritannien.

Komma ihåg svordomar

Forskarna menar att svordomar bidrar till en mekanism som gör att du orkar mer och kan fortsätta med det du håller på med. Skälen till att vi svär är mycket mer komplicerade än att vi använder det som en sorts förolämpning och enligt forskarna kan svärandet vara ett känslomässigt frigörande som gör att man känner sig starkare.

I studien lät man deltagarna spela aggressiva tv-spel som bidrog till att man svor mer efter spelandet. Under tv-spelstestet bad man deltagarna komma ihåg så många svordomar som de kunde före och efter spelet. Före spelet kunde de flesta bara komma på cirka sju svordomar, men efteråt så ökade det kraftigt. 

Mer ok att svära

Tv-spelet fick deltagarna att känna sig mer aggressiva, därför blev också språket mer känslomässigt påverkat.

Det menar forskarna förklarar också varför det känns mer okej att svära när man är upprörd. Att använda fler tabubelagda ord när vi är upprörda kan få oss att känna oss starkare.

Känna mindre smärta

Svordomar kan även få dig att känna mindre smärta hävdar forskarna bakom studien. Det testade man genom att låta två grupper hålla varsitt iskallt glas vatten, den ena gruppen fick lov att svära, den andra skulle vara helt tyst.

Den gruppen som fick lov att svära höll i glaset längre.

Svära med måtta

Forskarna menar att gängse uppfattning att svordomar beror på lågt IQ eller ett dåligt ordförråd är fel och att det istället handlar om att man har ett rikt emotionellt språk och att det är ett kreativt sätt att använda språket.

Samtidigt konstateras att du bör svära med måtta eftersom man misstänker att ju mer du svär, desto mindre effektivt blir det.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: