Ange ditt sökord

Annons:

Smärta

EFT-tapping – minska din stress och ångest
22 januari, 2024 Bättre liv

EFT-tapping – minska din stress och ångest

Tapping, även kallad EFT (Emotional Freedom Technique), är en akupressurteknik som kombinerar uråldrig kinesisk medicin med modern psykologi. Genom att knacka på specifika punkter på kroppen och fokusera på problemområden, kan tapping hjälpa till att lindra exempelvis stress, ångest och fysiska besvär. Här får du lära dig mer om denna enkla metod och hur den kan påverka din hälsa positivt.

Vanligt med samlagssmärta efter förlossning
17 maj, 2023 Sex & Samliv

Vanligt med samlagssmärta efter förlossning

Upp emot fyra av tio förstföderskor känner smärta vid samlag mer än ett år efter förlossningen. Många kvinnor upplever att man inte får förståelse för dessa besvär i vården. Detta visar forskning från Umeå universitet.

Scanning för optimala rörelsemönster
13 februari, 2023 Bättre liv

Scanning för optimala rörelsemönster

Moovment är ett digitalt 3D-scanningsverktyg för att hjälpa individer och vårdgivare att objektivt och effektivt skapa de bästa förutsättningarna för att förbättra rörelsemönster för att undvika eller minska smärta och kunna njuta av en aktiv livsstil.

Annons:
Smärtstillande hjälper inte äldre
9 december, 2020 Rörelseapparaten

Smärtstillande hjälper inte äldre

Läkemedel mot vanliga och långvariga smärttillstånd hos äldre har en mycket liten effekt på gruppnivå, visar en färsk rapport från SBU. Men det betyder inte att vården ska sluta att ge smärtstillande till äldre.

Gikt – en vanlig men underbehandlad sjukdom
28 september, 2020 Rörelseapparaten

Gikt – en vanlig men underbehandlad sjukdom

Gikt är den vanligaste inflammatoriska ledsjukdomen, då omkring 150 000 personer lever med gikt och då totalt kring 15 000 individer i Sverige årligen insjuknar. Inflammationen kommer i attacker och gör mycket ont. Hos män över 70 års ålder har över 10 procent gikt, vilket med hänsyn till sjukdomens vanlighet förmodligen innebär att gikt är en av de sämst behandlade sjukdomarna i sjukvården.

Annons:
Minskad vikt kan ge mindre smärta
10 augusti, 2020 Övervikt

Minskad vikt kan ge mindre smärta

Vissa hälsotillstånd förvärras av övervikt och fetma. Den extra belastning på leder som övervikt och fetma ger, kan leda till ökad smärta, speciellt i knä, höfter och fötter. Därför kan man förstå att viktnedgång ofta kan minska en del av smärtan.

Annons:
Att leva med smärta: “En stor sorg att inte orka vara den man vill”
24 februari, 2020 Rörelseapparaten

Att leva med smärta: “En stor sorg att inte orka vara den man vill”

Att alltid ha ont begränsar Kent Revedals liv långt mer än rullstolen gör. I en tuff situation har Kent valt att, även om det funnits mörka stunder, inte bli ett offer för den ständiga smärtan. Istället har han hittat sätt att öka sin livsglädje och även hjälpa andra i samma situation. Samtidigt är han kritisk mot svårigheterna att komma till en smärtmottagning.

Vi behöver skratta mer!
17 december, 2019 Hjärta & Kärl

Vi behöver skratta mer!

Det kan vara svårt för forskare att bortse från något så övertygande som skrattet. Ser man till forskning inom området tyder det på att skrattet har en positiv inverkan på bland annat välmående, förbränning och smärta.

Vanligt smärtläkemedel blir receptbelagt
8 november, 2019 Läkemedel

Vanligt smärtläkemedel blir receptbelagt

Diklofenak ingår i många receptfria smärtläkemedel som används vid smärta, inflammation eller feber. En studie har visat att det finns risker för kroppen vid användandet av diklofenak och därför beslutar nu Läkemedelsverket att receptbelägga ämnet i tablett- och kapselform.

Första riktlinjerna för endometrios
22 oktober, 2020 Kvinnans hälsa

Första riktlinjerna för endometrios

För drygt ett år sedan tog Socialstyrelsen för första gången fram riktlinjer för den smärtsamma kvinnosjukdomen endometrios. En viktig sak som riktlinjerna tar upp är att man inte ska normalisera menssmärta.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: