Ange ditt sökord

Ju tidigare behandling med blodförtunnande startades efter diagnos av förmaksflimmer, desto större var den skyddande effekten mot demens. Foto: Shutterstock

Ju tidigare behandling med blodförtunnande startades efter diagnos av förmaksflimmer, desto större var den skyddande effekten mot demens. Foto: Shutterstock

Studie: Blodförtunnande halverade risken för demens

Risken för både stroke och demens kan minska avsevärt hos patienter som tar blodförtunnande läkemedel.

Annons:

Det visar en svensk studie från Danderyds sjukhus.

Kan halvera risken för demens

Studien, som publicerats i European Heart Journal, visar att bland de 444 106 patienter med förmaksflimmer hade de som tog blodförtunnande läkemedel vid studiens början 29 procents lägre risk att utveckla demens. Detta jämfört med patienter som inte stod på blodförtunnande behandling.  För de patienter som fortsatte att ta blodförtunnande läkemedel såg forskarna en ännu större minskning av risken för demens, hela 48 procent vilket är nästan en halvering.

– Blodförtunnande läkemedel minskar inte bara risken för stroke hos patienter med förmaksflimmer. Vi kan även se en signifikant minskning av risken för demens, säger professor Mårten Rosenqvist vid KIDS.

Största studien

Data till studien hämtades från svenska patientregister under åren 2006-2014 vilket innebär att det är ett så kallat retrospektivt underlag. Det gör att man inte kan bevisa orsakssamband men forskarna tror starkt att resultaten ändå visar att blodförtunnande läkemedel skyddar mot demens hos patienter med förmaksflimmer.

– För att bevisa detta antagande skulle randomiserade placebokontrollerade studier behövas, men sådana studier kan av etiska skäl inte genomföras. Det är inte möjligt att ge placebo till patienter med förmaksflimmer och sedan vänta på att demens eller stroke att inträffa, menar Leif Friberg och Mårten Rosenqvist, som är ansvariga för forskningen, ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Danderyds sjukhus, KIDS.

Riskfaktorer för demens

Forskarna fann att de starkaste indikatorerna för demens är brist på behandling med blodförtunnande läkemedel för patienter med förmaksflimmer, åldrande, Parkinsons sjukdom och alkoholmissbruk. De fann också att ju tidigare behandling med blodförtunnande startades efter diagnos av förmaksflimmer, desto större var den skyddande effekten mot demens. Forskarna ser med oro på att patienter med förmaksflimmer ofta slutar sin behandling för tidigt.

– Om du vet att din sjukdom förstör din hjärna i en långsam men stadig takt och att du kan förhindra det genom att fortsätta behandlingen, tror vi att de flesta patienter inte skulle tveka i det beslutet, menar forskarna.

Fakta förmaksflimmer

Förmaksflimmer är en rubbning av hjärtats rytm och den vanligaste formen av arytmi. Förmaksflimmer uppkommer på grund av att hjärtat inte längre styrs av sinusknutan som sitter i höger förmak och fungerar som en takthållare för hjärtat. Tillståndet ökar vid stigande ålder. Ca 12-15 procent av alla 75-åringar har förmaksflimmer.

Annons:

Källor:

Källa: “Less dementia with oral anticoagulation in atrial fibrillation”, by Leif Friberg and Mårten Rosenqvist. European Heart Journal. doi:10.1093/eurheartj/ehx579

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: