Ange ditt sökord

Antalet fall av hudcancer i Sverige spås fördubblas inom en tioårsperiod. Foto: Shutterstock

Antalet fall av hudcancer i Sverige spås fördubblas inom en tioårsperiod. Foto: Shutterstock

Solig sommar kan ge ökat antal fall av hudcancer

Efter den soliga sommaren går nu läkare ut och varnar för att antalet fall av hudcancer kan komma att öka drastiskt.

Annons:

I södra Sverige tror man att antalet fall inom en tioårsperiod kan komma att fördubblas, det rapporterar tidningen Aftonbladet.

Oroande ökning

Till tidningen säger Mef Nilbert, professor på Regionalt cancercenter syd i Lund att ökningen är både häftig och oroande. Prognosen som man har tagit fram bygger på hur ofta personer drabbas av hudcancer i olika regioner.

Förutom att man ser en dubblering i södra Sverige tros antalet cancerfall även öka i resten av landet. I Norra sjukvårdsregionen ökar antalet fall av malignt melanom med 2,6 procent om året, samma siffra i Blekinge, Skåne, Halland och Kronoberg ligger på i snitt 7,5 procent.

Dåligt med solskydd

Mef Nilbert konstaterar att svenskar överlag är dåliga på att använda solskydd och att en intensiv förändring behöver slå igenom för att minska antalet fall av malignt melanom i framtiden. 

I Australien har man haft framgångsrika kampanjer kring solskydd och det har lett till att forskarna där kan se en halvering av antalet fall av hudcancer. 

Nya synder

Jan Lapins, överläkare på hudkliniken vid Huddinge Universitetssjukhus i Stockholm säger till Aftonbladet att ökningen bland annat kan bero på “nya synder”, att vi även under vinterhalvåret reser till soliga länder.

Reser vi till varmare länder är vi dock bättre på att skydda oss mot solen.

Solskador på hemmaplan

Många ådrar sig dock solskador hemma som i trädgården och på balkongen eftersom det är soltimmarna och tiden på dygnet som du vistas i solen som räknas och inte värmen i sig. Precis som Mef Nilbert säger även Jan Lapins till Aftonbladet att svenskar struntar i riskerna och istället värderar sina fritidsintressen högre och är dåliga på att skydad sig.

Däremot är vi i Sverige bra på att skydda barnen i solen.

Håll koll på dina fläckar

Att hålla koll på sina hudfläckar är ett bra sätt att upptäcka hudcancer. Du känner din kropp bäst och om det är platser där du inte själv kan se, som rygg eller liknande, använd spegel eller be någon hjälpa dig kontrollera fläcken/fläckarna.

Så farliga är dina fläckar

  • Först och främst gäller det att se om de växer. En fläck som börjar växa är ett tecken som man bör vara observant på.
  • Om den är oregelbunden i form eller färg, så att en fläck har flera olika färger, så är det ett tecken man ska reagera på.
  • Om fläcken skulle börja blöda flera gånger så är det absolut någonting man borde kolla upp.
  • De fläckar som står ut och är lite mjuka och rörliga är oftast snällare fläckar. Är de hårdare och framförallt plattare, med knutor i, så är det inget bra tecken.
  • Hårväxt i en fläck är oftast ett gott tecken. Då rör det sig sällan om hudcancer. Men man kan aldrig säga att det aldrig gäller det.

Fakta hudcancer 

  • Varje år drabbas över 49 000 personer av hudcancer.
  • Cirka 3 300 personer insjuknar varje år i malignt melanom och över 500 personer dör – vilket är dubbelt så många som mister livet i trafiken om året.
  • Det kan ta 15 år innan en överdriven solexponering resulterar i hudcancer.
Annons:

Källor:

Aftonbladet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: