Ange ditt sökord

Nästa totala solförmörkelse som går att se i Skandinavien inträffar först om mer än 100 år. Foto: Shutterstock

Nästa totala solförmörkelse som går att se i Skandinavien inträffar först om mer än 100 år. Foto: Shutterstock

En solförmörkelse innebär att månen passerar mellan jorden och solen och skapar en skugga över jorden. Foto: Shutterstock

En solförmörkelse innebär att månen passerar mellan jorden och solen och skapar en skugga över jorden. Foto: Shutterstock

Oavsett hur stor förmörkelsen är ska du inte titta direkt mot solen utan att skydda ögonen. Foto: Shutterstock

Oavsett hur stor förmörkelsen är ska du inte titta direkt mot solen utan att skydda ögonen. Foto: Shutterstock

Solförmörkelse på fredag – så skyddar du ögonen!

Imorgon förmiddag, fredag 20 mars, kommer en så kallad partiell solförmörkelse att synas från Sverige. Nästa totala solförmörkelse som du kan se i Skandinavien inträffar år 2136 (!) så det gäller att passa på - men glöm inte att du måste skydda dina ögon.

Annons:

Klockan 09.43 fredagen den 20 mars börjar månen täcka över solen i Sverige. I Sverige kommer solen vara mest täckt i norr, nära den norska gränsen, där kommer den vara täckt till 94 procent enligt NASA.

Då märks solförmörkelsen som mest

Runt klockan 11 på förmiddagen märks solförmörkelsen som mest men du måste kolla noggrant om du ska märka någonting över huvud taget.

Här på NASAs interaktiva karta (extern länk) kan du se hur stor förmörkelsen blir just där du bor och hur länge den varar.

Viktigt att skydda ögonen vid solförmörkelsen

Oavsett hur stor förmörkelsen är ska du inte titta direkt mot solen utan att skydda ögonen. Det är mycket farligt för ögat att titta direkt på en partiell solförmörkelse. Även om bara en procent av solen syns så är ljuset fortfarande 10 000 gånger starkare än ljuset från en fullmåne.

– Du kan skada ögonen allvarligt om du tittar rakt på en solförmörkelse, säger Anne Odergren, chefläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus. Det starka ljuset kan orsaka brännskador på näthinnan och skada de känsliga cellerna och bilda blinda fläckar, där du alltså helt tappar synen permanent. Risken är extra stor för barn.

Farligt att titta genom kamera

Det är farligt att titta på solförmörkelsen genom till exempel en kamera eller kikare då de fokuserar solens strålar och fungerar som ett förstoringsglas. Det innebär att det redan starka ljuset blir ännu starkare genom kameran och därmed farligare.

– Vanliga solglasögon är inte tillräckligt skydd, utan du behöver använda svetsglasögon eller annat mycket mörkt glas, med ett visst inbyggt filter, om du vill titta på förmörkelsen, fortsätter Anne Odergren.

Råd

  • Titta aldrig direkt på solförmörkelsen!
  • Använd svetsglasögon
  • Använd glasögon med mycket mörkt glas, på vissa platser kan du få tag i specialglasögon för det specifika tillfället
  • Besök allmänna visningar av solförmörkelsen som arrangeras på observatorier runt om i landet
  • Projicera solförmörkelsen med hjälp av en kikare till exempel  (läs mer på Populär astronomis sida)

  • Använd inte din mobilkamera då bildsensorn riskerar att förstöras
  • Använd inte kikare eller kamera för att direkt titta på solförmörkelsen

Skulle du mot all förmodan tittat direkt mot solförmörkelsen och känner att du får besvär med ögonen, kontakta vården omgående för vidare konsultation.

Månen skapar skugga

En solförmörkelse innebär att månen passerar mellan jorden och solen och skapar en skugga över jorden. Alla solförmörkelser är ovanliga, men vanligast är så kallade partiella solförmörkelser, som alltså innebär att endast en del av solen täcks av månen.

Solförmörkelsen imorgon är över vid 12-tiden på dagen.

Annons:

Källor:

S:t Eriks ögonsjukhus, Expressen, Aftonbladet, SVT, Populär Astronomi

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: