Ange ditt sökord

I Sverige drabbas varje år 25 000 personer av demenssjukdom där alzheimer är den vanligaste orsaken.  Foto: Shutterstock

I Sverige drabbas varje år 25 000 personer av demenssjukdom där alzheimer är den vanligaste orsaken. Foto: Shutterstock

Snart lättare att ställa rätt diagnos vid alzheimer

Snart kan det bli aktuellt med en ny metod för att diagnosticera Alzheimers sjukdom.

Annons:

Det är forskare vid Lunds universitet som har lett en internationell studie om en ny metod som utvärderas i bland annat just Lund och även i Malmö.

Alzheimer vanligaste orsaken – men kan vara svår att diagnosticera

I Sverige drabbas varje år 25 000 personer av demenssjukdom där alzheimer är den vanligaste orsaken. Eftersom symtomen kan likna andra tillstånd som utbrändhet och depression kan det däremot vara svårt att ställa rätt diagnos.

Nu har man utvärderat en ny metod som har visat sig mer träffsäker när det kommer till att diagnosticera Alzheimers sjukdom.

Mäter proteinet Tau

Vid Alzheimers sjukdom ansamlas två proteiner i hjärnan, b-amyloid och Tau. Den metod man använder idag för att diagnosticera sjukdomen är att mäta mängden beta-amyloid med en PET-kamera eller ryggvätskeprover. Nu har det kommit ny teknik som gör att man också kan mäta Tau på ett korrekt sätt.

Den nya tekniken bidrar till att man med hjälp av PET-kameraundersökningen kan se hur mycket Tau som finns i hjärnan och var det är lokaliserat. Är mätningen normal kan man dra slutsatsen att minnessvårigheterna inte beror på Alzheimers sjukdom utan kan röra sig om andra tillstånd, som kan botas ,eller annan hjärnsjukdom än just alzheimers.

Förhoppningsvis aktuellt inom ett par år

Det förekommer att demensdiagnoser blir fel vilket kan vara förödande för patienten och därför behöver man säkra metoder för att ställa diagnos. Här hoppas forskarna att en Tau PET-kamera kan hjälpa till då träffsäkerheten av undersökningen ligger runt 90-95 procent vilket är mycket jämfört med andra metoder som finns idag.

Förhoppningen är att sjukvården ska kunna börja använda sig av metoden inom 2-3 år och då ge en säkrare diagnos vid misstanke om alzheimers sjukdom.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: