Ange ditt sökord

De flesta pigmentförändringar är godartade och barn har praktiskt tagit aldrig elakartade pigmentförändringar (malignt melanom). Foto: Shutterstock

De flesta pigmentförändringar är godartade och barn har praktiskt tagit aldrig elakartade pigmentförändringar (malignt melanom). Foto: Shutterstock

Så tyder du dina hudfläckar

Hudcancer ökar mest av alla cancerformer i landet och varje år drabbas över 60 000 svenskar. Men all hudcancer går att bota om man får diagnosen i ett tidigt skede. Det viktigaste är att hålla koll på sina prickar och vara medveten. 

Annons:

Redan tidigt i barnåren upp till tidig vuxenålder kan födelsemärken eller leverfläckar, på medicinskt språk kallat nevi, uppträda. 

Elakartade pigmentförändringar ovanligt bland barn

En vuxen människa har i genomsnitt 25–30 nevi som kan vara släta eller upphöjda och efter 40 är det ovanligt att de framträder. Hos vuxna, framförallt äldre, finns även andra sorters ålders- eller skolrelaterade förändringar som uppstår på kroppen som inte är nevi. 

De flesta pigmentförändringar är godartade och barn har praktiskt tagit aldrig elakartade pigmentförändringar (malignt melanom) men risken finns hos vuxna. Det gäller särskilt personer som är ljushyade eller har många och/eller stora nevi. Malignt melanom kan uppstå i ett tidigare godartat nevus, men vanligast är att det uppkommer som en ny pigmentförändring.

Kännetecken för malignt melanom

Malignt melanom börjar ofta som en liten brun eller brunsvart prick som liknar ett nevus men den fortsätter att växa och ändrar färg över tid. Processen kan gå långsamt eller relativt snabbt. Tänk särskilt på plötsliga förändringar i färg, form eller storlek. Om du är över 50 år, bör helt nya pigmentförändringar undersökas av din läkare. En enkel regel för att känna igen melanom är engelska ABCDE-kriterierna:

A. ”Asymmetry”: den ena halvan av förändringen är annorlunda av den andra halvan.

B. ”Borders”: oregelbunden, oskarp eller utflytande kantzon.

C. ”Colors”: ju fler färgskiftningar i beige, brunt, svart, rosa, vitt och/eller blått, desto mer suspekt.

D. ”Diameter”: vanligtvis är större än 6 mm.

E. ”Evolution”: nytillkommen eller ändring i storlek, färg och/eller form.

Regelbundna egenkontroller av huden

Genom att regelbundet se över sin hud kan man få koll på alla prickar man kan tänkas ha. Då lär man känna igen form, färg och storlek på dina pigmentförändringar. Ett sätt att hålla koll på storleken är att regelbundet dokumentera och sedan följa upp för att se eventuella förändringar. Upptäcker man en pigmenterad fläck som växer eller uppfyller ABCDE-kriterierna ovan, om man får en rödrosa knuta som växer eller ett sår i huden som inte läker, sök läkare. 

Fakta 

  • Malignt melanom är den diagnos som de flesta förknippar med hudcancer och det är den farligaste formen av hudcancer. Den är dock den minst vanliga av de tre vanliga typerna, med omkring 4 000 nya fall per år i Sverige. 
  • Skivepitelcancer är näst vanligast med ungefär 7 000 nya fall per år. Risken för spridning är tack och lov relativt låg i jämförelse med melanom, men ett 70-tal personer dör av cancerformen varje år. 
  • Basalcellscancer eller basaliom är den vanligaste men minst farliga formen av hudcancer. Ungefär 50 000 nya fall bekräftas varje år men det finns ett stort mörkertal då många basaliom behandlas utan mikroskopisk analys.

Det finns också ovanliga former av hudcancer som exempelvis merkelcellskarcinom, hudlymfom, dermatofibrosarcoma protuberans, atypiskt fibroxantom, med flera.

Annons:

Källor:

Doktorn, Sahlgrenska, iDoc24, MSD

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: