Ange ditt sökord

Apple Watch Series 4 är en smart klocka med tydlig hälsoprägel, fulltankad med smarta funktioner för att ge dig ett smartare och friskare liv.  Foto: Shutterstock

Apple Watch Series 4 är en smart klocka med tydlig hälsoprägel, fulltankad med smarta funktioner för att ge dig ett smartare och friskare liv. Foto: Shutterstock

Redaktionen testar: Apple Watch Series 4

Vår redaktör Moa, som aldrig tidigare har testat en smart klocka, vad är hennes intryck och upplevelse av att använda Apple Watch Series 4? 

Annons:

En klocka med tydlig hälsoprägel, fulltankad med smarta funktioner för att ge dig ett smartare och friskare liv.

Moa tycker att…

Första intrycket är att det är en snygg och sportig modell som gör att man känner sig sportigare och mer hälsosam bara genom att bära den. Allt blir också så tillgängligt. Helt plötsligt går det att logga träningspass, ta pulsen, kolla vädret, prata i telefon, lägga in en påminnelse, sätta ett alarm och styra musiken direkt från handleden.

+ Snygg design med mjuka former och många valmöjligheter att göra den personlig.

+ Fungerar bra att föra telefonsamtal via klockan.

+ Motiverar till aktivitet genom regelbundna notiser, påminnelser, uppmaningar, utmaningar och träningssummeringar. 

+ Falldetektering som upptäcker, larmar och kan ringa nödsamtal vid allvarliga fall.

+ EKG-registrering kan upptäcka oregelbunden hjärtrytm, som kan vara ett tecken på förmaksflimmer.

– Kräver en egen laddare. 

– Pekfunktionen tenderar att haka upp sig, främst vid bläddring bland öppna appar.

– Röststyrning med Siri fungerar bristfälligt, ska enkelt kunna nås bara genom att höja handleden men detta fungerar långt ifrån alla gånger.

– Priset är väl saftigt, även om klockan har många praktiska funktioner att erbjuda. 

Apple Watch Series 4 kommer i tre färger: rosa, silver och svart. Den stilrena designen tillsammans med den matta ytan gör att den känns elegant och kvalitativ. Stor och tydlig skärm som går kant till kant och har snygg grafik.

För den som vill personifiera sin klocka finns ett stort utbud av armband både sett till färg och material. Antalet urtavlor är nästintill oändligt så man kan lätt roa sig med att ta fram och anpassa flera urtavlor utifrån olika ändamål. Exempelvis kan du anpassa en urtavla för träning, en för jobb, en för avkoppling och en för fritid. Urtavlorna går sedan enkelt att bläddra mellan direkt på skärmen.

Fördjupning: Träning och aktivitet 

Med träningsappen kan du logga alla dina aktiviteter, vare sig det är en promenad, löptur, rodd, styrketräning, yoga eller simning – ja, Apple Watch Series 4 är även vattentålig. En smart funktion är att klockan kan identifiera ett träningspass, både typ av aktivitet och påminna dig om att starta eller avsluta passet. Alla prestationer går sedan att följa i Aktivitets-appen på din iPhone.

Men klockan är inte bara för den redan inbitne träningsmänniskan, utan fungerar även som motivation för den som behöver en extra push. Med notiser, uppmaningar, utmaningar och summeringar är det svårt att bara se träning som ett nödvändigt ont. Kul också att man belönas med utmärkelser varje gång någon form av mål överträffas.

Fördjupning: Hälsa

Två viktiga funktioner som verkligen gör att Apple Watch Series 4 sticker ut är falldetektering och EKG-registrering. Här visar man hur värdefull en smart klocka kan vara i vardagen och vilken avgörande roll den kan spela för framförallt äldre personer.

Falldetektering aktiveras automatiskt om du är över 65 år, men är också valbart för yngre personer. Det fungerar helt enkelt så att klockan kan känna av plötsliga fall. När så sker kan den ringa nödsamtal och ange din exakta position. Med tanke på att klockan tål vatten kan den med fördel användas även i duschen.

Appen för EKG-registrering lanserades i Sverige under våren 2019 och ger användaren möjlighet att hålla koll på sin hjärthälsa direkt från handleden. Med EKG-appen kan man registrera och upptäcka oregelbunden hjärtrytm som i sin tur kan vara tecken på förmaksflimmer. Alla mätningar, deras klassificeringar och symtom lagras i appen Hälsa på användarens iPhone och kan även delas med din läkare.

Fördjupning: Användarvänlighet

Apple Watch Series 4 erbjuder många funktioner, personligen betydligt fler än vad jag känner behov av – dock inte sagt att jag inte finner den användbar för det. En funktion som jag använder mycket på mobilen, förutom träningsappen, är påminnelser och med klockan har det blivit så mycket enklare att kunna göra det direkt från handleden. Att klockan visar notiser från kalendern, sms, alarm och så vidare finner jag väldigt praktiskt. Jag gillar också att kunna läsa sms på klockan, men hade önskat att det var lättare att svara på meddelanden. Förutom korta, förinställda svar kan man diktera in sitt meddelande, men då går det inte att redigera ord eller formuleringar. Urtavlan är tillräckligt stor för att kunna läsa meddelanden och textstorleken kan även justeras i Watch-appen på iPhone.

Det är i övrigt lätt att navigera i och bland appar och urtavlor. Enklast görs navigering via pekskärmen men det går också att använda kronan, eller Digital Crown som den heter. Det är även med hjälp av kronan som exempelvis EKG tas, väldigt enkelt och smidigt. Klockan använder också ljud och haptik för att fånga din uppmärksamhet vid olika notiser.

Sammanfattning

Ur hälsosynpunkt har Apple Watch Series 4 mycket att erbjuda där framförallt falldetekteringen och EKG-appen är två utropstecken. Klockan fungerar utmärkt för träning och det är både roligt och lätt att följa sin aktivitet varje dag. Den andas kvalitet och för den som har intresse och/eller ekonomi att investera i en Apple Watch Series 4 är det en produkt som registrerar och tar din hälsa på allvar.

Rek.pris från 4 795 kr

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: