Ange ditt sökord

En iPhone är en iPhone. Antingen gillar du det eller så gillar du det inte.  Foto: Shutterstock

En iPhone är en iPhone. Antingen gillar du det eller så gillar du det inte. Foto: Shutterstock

Har du en gång använt en iPhone kommer du relativt snabbt igång.  Foto: Shutterstock

Har du en gång använt en iPhone kommer du relativt snabbt igång. Foto: Shutterstock

Som instegsmodell känns iPhone 11 mest prisvärda av de nya modellerna. Foto: Shutterstock

Som instegsmodell känns iPhone 11 mest prisvärda av de nya modellerna. Foto: Shutterstock

Stort test: Allt om iPhone 11 – “Folktelefonen”

Vi har tittat närmare på Apples ingångsmodell av senaste generation, iPhone 11. Framförallt berättar vi mer om alla hälso- och medicinfunktioner som finns i telefonen och det finns faktiskt en hel del användbart att ta hjälp av!

Annons:

iPhone 11 lanserades tidigare i höstas, närmare bestämt traditionsenligt i september. Sedan dess har vi bekantat oss med telefonen och testat den till max. Samtidigt som man släppte iPhone 11 släpptes även iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max men iPhone 11 är instegsmodellen och den telefon som passar de allra flesta.

iPhone 11 – Hårdvaran och första intrycket

Det allra första som möter dig när du packar upp din telefon är vad vi kallar för hårdvaran, telefonens utseende, själva skalet. När vi packar upp iPhone 11 känns den bekant och initialt kanske lite hal, om än mindre hal än tidigare modeller. Men som alltid, skaffa ett skal till åtminstone baksidan.

Skärmen är stor och telefonen känns allmänt bred vilket gör att den ligger skönt i handen, däremot så är det lite snårigt att nå alla funktioner med en hand. Bäst gör den sig när du har två händer att skriva och använda telefonen med. Telefonen kan upplevas åt det tyngre hållet vilket gör att den gärna glider ur händerna men inget man inte fixar med ett greppvänligt skydd. Överlag känns telefonen dock ordentligt byggd och gedigen. Den finns i flera faktiskt riktigt roliga färger för den som är trött på svart eller vit teknik, den röda färgen står särskilt ut i en grå vardag.

Apple fortsätter trenden att ha ett eget uttag på den undre sidan av telefonen, det vill säga laddning och hörlurar använder samma uttag. Initialt känns det lite dumt men man vänjer sig relativt snabbt. Uttaget, som kallas Lightning fungerar endast för den typen av sladdar, behöver du andra hörlurar får du investera i en adapter. Vi kan tycka det är lite synd att den inte följer med men de hörlurar som faktiskt är med fungerar bra och är av Apples standard, det vill säga passar de flesta öron.

Resten av lådan innehåller det vanliga, lite information och en laddare.

iPhone 11 – Skärmen

Skärmen hör till hårdvaran men för många är den så pass viktig att vi därför ger den ett eget stycke. Det är inte samma typ av skärm, OLED, som på de dyrare telefonerna utan istället en LCD skärm. Bredvid en OLED-telefon kan du se en viss skillnad men om du bara är van vid LCD-skärmen så spelar det ingen större roll.

Färgerna är naturliga, skärmen ljusstark om solen är framme och överlag bekväm för ögat. För den som behöver går det att justera storleken på texten rejält, det finns även flera inbyggda hjälpmedel som på olika sätt kan bidra till ett enklare handhavande för den som till exempel har en synnedsättning.

iPhone 11 – Mjukvaran

Sedan starten har målet med iOS som Apples mjukvara för surfplattor och telefoner heter varit att det ska vara enkelt. Några få klick och du kan göra allt det där du önskar göra med din telefon. Med åren har dock det vi gör med våra telefoner utvecklats och med det har vissa uppgifter blivit mer komplicerade. Man behöver även bereda utrymmet på skärmen för alla dessa funktioner och därför har man behövt revidera och göra om systemet ett antal gånger. Några större uppdateringar har det blivit genom åren varav vissa lyckade, andra mindre lyckade. Du känner dock alltid igen dig och har du en gång använt en iPhone kommer du relativt snabbt igång.

Det finns några nya funktioner som är med, bland annat att du kan trycka lite extra hårt på en ikon för att få upp snabba genvägar. Detsamma gäller för till exempel volym och ljusstyrka där du kan välja extra funktioner om du pressar hårt på ikonerna. Allt är dock intuitivt och när du väl kommer igång rullar det på. Välkända program som Anteckningar och Telefon samt Safari webbläsaren känns precis som ”hemma” för den som uppskattar iPhone och för dig som har använt Android kan det nog inledningsvis kännas lite enklare, men kanske också mer begränsande.

Senaste uppdateringen av mjukvaran kom för ett litet tag sedan och kallas iOS 13. Med det följde bland annat ett mörkt läge som är både vilsamt för ögat och kan bidra till längre batteritid.

iPhone 11 – Hälsofunktioner

Vi är ju en medicin- och hälsosajt och har därför dykt ner lite extra i appen Hälsa som finns på iPhone. Precis som i de flesta andra telefoner erbjuder den enklare mätningar som steg och antalet trappor du går i. Först och främst kan du skapa en hälsoprofil där du i stort sett kan fylla i det mesta när det kommer till hälsodata, det går att bygga en databank för din hälsa och fysik, som du har direkt i fickan. Apple försäkrade under en pressvisning tidigare i höstas att den här datan är krypterad och stannar på telefonerna utan någon möjlighet att identifiera just dig och din data.

Nu låter allting väldigt tekniskt men Apple har legat i framkant när det kommer till grafiskt snygga och pedagogiska funktioner. Träningsdelen i appen, Aktivitet, representeras av ringar som var och en symboliserar olika rörelser i din vardag; rörelse, träning och stå upp. Målet är att dessa ringar ska stängas dagligen. Du kan själv ställa in målet men rekommenderat är att man rör på sig och får upp pulsen minst 30 minuter om dagen. Vi upplever att de här ringarna bidrar till att man får en överblick över sin hälsa och sina rörelsemål. Då och då, när klockan plingar till, ställer man sig upp och kanske går och tar ett glas vatten eller bara sträcker på sig. Andra gånger väljer man att promenera en extra station innan man tar bussen, för att ringarna ska vara mer kompletta. Ett kul sätt att motiveras till att röra på sig.

Nya funktioner som tillkommit i Hälsa är bland annat att man kan spåra sin menstruationscykel och att man kan övervaka ljudnivåer via iPhone. Båda funktionera är enkla att använda och pedagogiska, precis som resten av systemet. Du kan också koppla både andra appar inom träning och hälsa till Hälsa-appen i iPhone men också enheter som blodtrycksmätare. 

iPhone 11 – Medicinfunktioner

I appen Hälsa kan man också skapa ett medicinskt ID. Detta för att exempelvis räddningspersonal snabbt ska få en överblick över särskilda medicinska tillstånd, allergier, läkemedel och vilken blodgrupp du har. Du kan även ställa in nära och kära som snabbt kan behöva nås. Appen kan visas utan att man behöver låskoden till telefonen vilket underlättar i en krissituation. I USA kan man även registrera sig som organdonator och ladda ner sina journaler men dom funktionerna är inte tillgängliga i Sverige än.

All data som du lagrar krypteras och kan backas upp i molnet. Eftersom integritet är viktigt försäkrar representanter från Apple om att så länge man enbart använder Apples funktioner, det vill säga inte andra appar, så kommer datan att vara säker. Om du däremot kopplar ihop din Hälsa-app med andra appar, som träningsappar eller medicinappar, så ger man inga garantier för hur informationen hanteras.

iPhone 11 – Kamera och album

Förr brukade man säga ”med kameran i högsta hugg” men det har bytts till ”med telefonen i högsta hugg”. De allt bättre mobilkamerorna har bidragit till att alla på ett eller annat sätt är en fotograf. iPhone 11 är inget undantag, kameran är förträfflig. Framförallt har bildkvaliteten i mörka miljöer fått ett rejält lyft. Borta är de brusiga, halvt suddiga bilderna eller de bilder som är blanka och sällan smickrande för de tagits med blixt. Med ny teknik har man lyckats få till bilder i mörkare situationer riktigt väl vilket är något av en bedrift, bilder tagna i mörka situationer blir faktiskt väldigt bra och skarpa. Det finns även en större vidvinkel som innebär att du får plats med mer i bilden, något som man tidigare fått kritik för att man inte haft. 

Även om det tillkommit många funktioner i kameraläget, så som porträttfunktioner, så är det fortfarande snabbt och enkelt att öppna kameraappen och ta ett foto. Det går på några sekunder från låst läge till att man tagit ett kort. För den som vill har Apple uppdaterat Foto-appen rejält med många nya funktioner för redigering och sortering av bilder. Du kan till exempel bara söka på ett ord, ”glass” till exempel, för att få upp alla bilder du tagit på glass. En nackdel är att bilder du tar med exempelvis meddelandetjänster som Messenger och WhatsApp också hamnar i ditt fotoalbum och är du flitig användare av dessa meddelandetjänster kan det snabbt bli rörigt.  Men överlag har kameran definitivt fått ett lyft med årets iPhone.

iPhone 11 – Pris och sammanfattning

En iPhone är en iPhone. Antingen gillar du det eller så gillar du det inte. Är du van vid iPhone och kommer från en iPhone 8 eller äldre kommer du att känna att du gör en rejäl uppdatering. Har du en iPhone X (10) skulle du kunna avvakta då modellerna är snarlika. Framförallt är det som alltid en rejäl investering. Även om iPhone 11 är instegsmodellen så kostar den utan abonnemang runt 9 000 kronor. Det finns självklart bra operatörsbundna abonnemang som får ner den kostnaden men ändå, det finns absolut idag flera Android-telefoner på marknaden som kan konkurrera om att vara om inte lika bra, åtminstone nästan lika bra, till lägre priser. Apple själva behåller även tidigare modeller för den som känner att det passar plånboken bättre.

Allt är inte klockrent; det är störande att bilder i meddelandetjänster hamnar i ditt vanliga fotoalbum. Svenska versionen av Apples röststyrda assistent Siri ligger också långt efter Googles motsvarighet Assistant. Den har absolut förbättrats men fungerar trots det bara hjälpligt. Det ryktas dock om att det inom kort kommer att komma en rejäl uppdatering för Siri på svenska vilket är mer än välkommet.

Som instegsmodell känns dock iPhone 11 som den mest prisvärda av de nya modellerna. Kameran är outstanding, storleken på telefonen känns bekväm, alla hälso- och medicinfunktioner gör att den passar alla åldrar och faktiskt även känns motiverande till att röra på sig mer och oftare. Enkelheten som fortfarande symboliserar Apple finns, trots alla dessa nya funktioner, kvar. Lägg till det att batteritiden har blivit längre, nästan två hela dagar, och att telefonen är både stöt-, damm- och vattentålig och det känns som att iPhone 11 trots prislappen är den nya ”folktelefonen”. 

Fem snabba
  • Hur är samtalsljudet, mikrofonen och högtalarna? Ljudet är bra i telefonen, ingen klagar när vi pratar i telefonen och vi hörs bra. Högtalarna är riktigt bra, oavsett om det är för videoklipp, musik eller samtal.
  • Hur är notifieringsljuden, väckarklockan och vibrationerna? Både meddelandesignaler, väckarklocka och vibrationer är tydliga, och man kan som alltid även ha att kameralampan blixtrar till när man får ett meddelande. 
  • Hur är kalendern, meddelandeappen och kalkylatorn? Allt är “som vanligt”. Kalendern känns bekant, meddelandeappen har funktioner för att skicka roliga meddelanden till andra med iPhone och kalkylatorn känns som en trotjänare vid det här laget.
  • Kan äldre använda iPhone? Självklart. Apple har ingen ålder som särskild målgrupp och många upplever att just enkelheten och hjälpmedelsfunktionerna underlättar för äldre att använda iPhone. 
  • Kan man betala med sin iPhone? Ja, det kan du om din bank stödjer Apple Pay. Betalningen fungerar på alla platser där du kan “blippa” kortterminalen. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: