Ange ditt sökord

Studien visar  att psykisk ohälsa i tonåren kan mer än fördubbla risken att drabbas av så kallad tidig stroke, före 65 års ålder, senare i livet. Foto: Shutterstock

Studien visar att psykisk ohälsa i tonåren kan mer än fördubbla risken att drabbas av så kallad tidig stroke, före 65 års ålder, senare i livet. Foto: Shutterstock

Psykisk ohälsa i tonåren ökar risken för tidig stroke

Att lida av psykisk ohälsa som tonåring kan fördubbla risken att drabbas av stroke när man blir äldre.

Annons:

Det visar en stor svensk studie som forskare vid Sahlgrenska akademin har presenterat.

Undersökte hur sambandet såg ut

I studien ingår runt 45 000 svenska män som i samband med mönstringen diagnosticerats med psykisk ohälsa.

Forskarna tittade sedan närmare på hur ett eventuellt samband mellan psykisk ohälsa i tonåren och stroke senare i livet såg ut.

Starka kopplingar mellan stroke och psykisk ohälsa

Vid uppföljningen visade det sig att 1,65 procent av männen som ingick i studien och som hade psykisk ohälsa drabbades av stroke. Samma siffra för de övriga männen låg lägre, bara 0,63 procent drabbades av stroke.

Maria Åberg är läkare och docent vid Sahlgrenska akademin och hon menar att det finns starka kopplingar mellan just psykisk ohälsa i tonåren och problem senare i livet. Det även efter att forskarna korrigerat för tidigare kända riskfaktorer.

Växande och sårbar grupp

Studien visar alltså att psykisk ohälsa i tonåren kan mer än fördubbla risken att drabbas av så kallad tidig stroke, före 65 års ålder, senare i livet.

Maria Åberg konstaterar även att gruppen tonåringar med psykisk ohälsa dessutom är en både växande och mycket sårbar grupp.

Mer forskning behövs

Nu behövs mer forskning menar Maria Åberg som hoppas att man inom primärvården kan göra mycket mer när det gäller förebyggande åtgärder kring psykisk ohälsa och ungdomar.

Ett annat, mer positivt, resultat som man såg i studien var däremot att god kondition tycktes skyllda från den ökade risken för stroke. Därför ser Maria Åberg gärna att man kan hitta sätt att få även ungdomar som mår psykiskt dåligt att röra på sig för att på så vis förebygga stroke.

Fakta stroke

Orsak vid stroke: Om man får en stroke efter hjärninfarkt så innebär det att det uppstår en blodpropp i ett blodkärl som ger nerverna i hjärnan dess syre och näring. Det kan handla om långvariga pålagringar som minskar kärlens förmåga att transportera blodet och en dag kan det bara ta stopp. I vissa fall kan proppen uppstå på andra ställen i kroppen och vandra upp till hjärnan. Proppen åsamkar nervskador och kan även ta död på nervceller i närheten. En stroke på grund av en hjärnblödning innebär att det är ett kärl i själva hjärnan som brister och gör att blod tränger ut i hjärnvävnaden. Det gör att blodet strömmar ut i hålrummet kring hjärnan och förstör nervceller och vävnader i området. Hjärnblödningen kan även uppstå på grund av att ett pulsåderbråck går sönder och detta är något som främst drabbar yngre personer. Läs mer om symtom och behandling i den här artikeln.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: