Ange ditt sökord

Nya behandlingsformer sökes

Nya behandlingsformer sökes

Allt fler vänder sig till behandlare utanför den vanliga sjukvården. Det kan vara patienter som är undersökta av läkare men där det inte gått att ställa en behandlingsbar diagnos. Vid Centrum för studier av komplementärmedicin söker vägar för samarbete med den svenska vården.

Annons:

En kall oktoberdag hade mag-tarmläkare i Stockholm regionsmöte om integrativ medicin. På scenen stod Torkel Falkenberg, läkare, farmakolog och lektor vid Centrum för studier av komplementärmedicin som stöds av Karolinska Institutet. Torkel Falkenberg presenterade problem och möjligheter med komplementär och alternativ medicin.

Han har tillsammans med ett multidisciplinärt team fått till uppgift att studera alternativ medicin och utveckla riktlinjer, för dessa behandlare. Dessutom kommer de att arbeta för att främja samarbete mellan alternativ medicin och den etablerade sjukvården. Målet är att få en välfungerande vård och om möjligt minska konsumtionen av läkemedel. Centret är också intresserat av att öka patientsäkerheten och att flera patienter ska bli nöjda med den behandling som vården erbjuder. Kineserna har i tusentals år använt alternativa behandlingsmetoder.

Vad som är en traditionell behandling i ett land kan vara alternativ eller komplementär i ett annat. Exempel på alternativa medicinska behandlingar i Sverige är till exempel akupunktur, akupressur, kiropraktik, massage, aromaterapi och naprapati. Det sker en ständig utveckling och vissa grupper som till exempel kiropraktik blir mer och mer en del av den etablerade sjukvården. I flera län har kiropraktorerna till exempel vårdavtal, deltar i olika forskningsprojekt och många lägger stor vikt vid att behandlingen ska vara vetenskapligt beprövad. Behandlingsformer som tidigare var alternativa, blir komplementära och behandlingar som tidigare ansågs vara komplementära blir integrerade i den etablerade vården.

Om alternativa och komplementära behandlingsmetoder ska införas i den etablerade sjukvården, är det väsentligt att kunna bevisa att dessa behandlingar verkligen fungerar. Därför är det viktigt att behandlingar som är beprövade i praksis även undersöks vetenskapligt.

När till exempel ett nytt läkemedel tas fram måste produkten godkännas av läkemedelsverket. För att värdera om ett läkemedel ska få säljas, finns det flera kriterier som måsta uppfyllas. Läkemedlet måste ha en effekt, som är säkerställt vid randomiserade kliniska försök. Detta innebär att deltagarna i en vetenskaplig studie, slumpmässigt är indelade i två eller flera grupper. En grupp får det aktiva preparatet medan en annan grupp får en placebotablett, det vill säga ett sockerpiller.

På detta sätt kan läkemedlets effekt i förebyggande eller läkande syfte mätas. Liknande vetenskapliga studier kan göras på samtliga behandlingsformer, men studierna måste ha en viss storlek för att det säkert ska kunna fastställas om behandlingen har en verklig effekt eller inte.

Främja forskning

Forskning är en viktigt och mycket kostnadskrävande. För små oetablerade behandlingsgrupper är det svårt att få fram kapital och erfarna forskare till att göra kvalitetsforskning. En av uppgifterna för Centrum för studier av komplementärmedicin, är att ge dessa grupper möjlighet att vetenskapligt undersöka behandlingsmetoder, som inte har varit undersökta tidigare. Flera olika naturläkemedel och terapiformer har redan visat sig ha en viss effekt. Johannesört är till exempel ett naturläkemedel mot mild depression, som har visat en effekt jämfört med placebobehandling. När en patient får en behandling är det naturligtvis viktigt att behandlingen inte skadar patienten. För att en medicinsk behandlingsform ska godkännas måsta detta klarläggas.

Om sjukdomen som ska behandlas med läkemedel, kirurgi eller terapiform, är allvarlig, kanske livshotande, kan vissa biverkningar vara acceptabel. Är däremot sjukdomen av lindrigare art accepteras inte samma biverkningar. För att få sälja ett preparat måste tillverkare eller importörer av ett naturläkemedel måste kunna visa att påståenden om dess effekt är effekt är rimliga. Det kan göras genom hänvisning till medicinsk litteratur från Sverige eller länder med liknande medicinsk tradition. Vanliga läkemedel testas däremot för biverkningar redan innan det släpps. Vanlig medicin får enbart säljas på apotek, medan naturläkemedel får säljas överallt.

Alternativ behandling och cancer

I ett av forskningsprojekten som pågår just nu på centrum för studier av komplementärmedicin undersöks cancerpatienter som förutom traditionell vård och läkemedel fått alternativ eller komplementär behandling. Det undersöks om sjukdomsförloppet har ändrats ”exceptionellt”. Med exceptionellt menas att sjukdomsförloppet har taget en positiv eller negativ riktning antingen mot ett tillfrisknande eller mot en försämring efter den alternativa behandlingen. I ett annat projekt försöker centret att utveckla en arbetsmodell, där alternativa medicinska behandlare och den etablerade vården samarbetar och därefter gör en utvärdering.

Hypnosbehandling av colon irritabile

En av föredragshållarna var Martha E. Sjöberg som ärlegitimerad psykolog och hypnosterapeut vid en specialistavdelning på Ersta Sjukhus. Martha behandlar patienter med colon irritabile (irriterad tarm), vilket är en mycket svårbehandlad sjukdom. Marthas patienter kommer från hela Sverige och oftast har de vandrat runt bland olika läkare som inte lyckats hjälpa dem innan de kommer till Ersta Sjukhus. Väntetiden är nu två år eftersom behovet är mycket stort. Behandlingen har visat sig ge goda resultat på dessa svårbehandlade patienter.

Upplägget är att Martha träffar patienten ett antal gånger och lär dem att utföra så kallad självhypnos. Hypnos är egentligen en djup avslappning eller trans. Trans uppkommer när hjärnan slappnar av exempelvis vid en enformig uppgift. När sedan patienten lärt sig slappna av får de med sig en CD-skiva med självhypnos så de kan fortsätta på egen hand i hemmet. Syftet med självhypnosen är att genom avslappning och visualisering förändra kroppsliga sensationer och funktioner. Ersta Sjukhus är därför ett bra exempel på hur komplementärmedicin är integrerad i den etablerade vården.

Hur kommer framtidens vård att se ut?

Ingen vet vilka terapiformer och naturläkemedel som i framtiden kommer att bli en del av den etablerade vården. Däremot är det säkert att om en behandlingsform på lång sikt ska finansieras av skattepengar, måste behandlingen testas vetenskapligt. Centrum för studier av komplementärmedicin är ett bra initiativ där mindra behandlingsgrupper får möjlighet att pröva deras behandlingsformer vetenskapligt.

Det är inte osannolikt att många alternativa och komplimentära behandlingsformer kan förbättra behandlingen av sjukdomar eller tillstånd. Om detta är fallet kan en integration av alternativ och komplementärbehandling vara en tillgång för den etablerade vården och resultera i att flera patienter kan hjälpas.

Komplementär och alternativ medicin:

Terapiformer som inte är en del av landets egen tradition och som inte är väletablerad inom sjukvården. Integrativ medicin: Försök att integrera alternativmedicinska behandlingar i den etablerade sjukvården Randomiserade kliniska försök: Deltagare i en vetenskaplig studie blir slumpmässigt indelade i två eller flera grupper. En grupp får det aktiva preparatet medans en annan grupp får en placebotablett, det vill säga ett sockerpiller eller fuskbehandling. Här mäts om terapin eller läkemedlet har en effekt.

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 1 2007

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Komplementär medicin vid atopiskt eksem, herpes och höga blodfetter

Komplementär medicin vid atopiskt eksem, herpes och höga blodfetter

Komplementär medicin har skapat stora debatter genom år...

”Digital sömnhjälp förändrade mitt liv”

”Digital sömnhjälp förändrade mitt liv”

I dagens 24-timmars samhälle är det inte konstigt att m...

Facebook kan förbättra arbetsminnet
20 mars, 2020 Hjärnan & Nerver

Facebook kan förbättra arbetsminnet

Facebook kan hjälpa till att förbättra arbetsminnet hos...

Annons:
Läsa sig till god hälsa
13 november, 2019 Alternativbehandling

Läsa sig till god hälsa

Läkare och författare Jonas Moström menar att läsning ä...

Life lanserar hälsorådgivare i butik
24 oktober, 2019 Alternativbehandling

Life lanserar hälsorådgivare i butik

Hälsokedjan Life hoppar nu på tåget med rådgivning dire...

Doktorn testar: Stockholm Saltspa – en salt oas i Gamla stan
21 november, 2017 Alternativbehandling

Doktorn testar: Stockholm Saltspa – en salt oas i Gamla stan

I ett källarvalv under Gamla stan kan du undfly vardage...

Annons:
Forskning: Yoga hjälper mot artros
6 september, 2017 Alternativbehandling

Forskning: Yoga hjälper mot artros

Artros är den vanligaste formen av reumatisk sjukdom i ...

Namasté – gratis barnyoga hela september
4 september, 2017 Alternativbehandling

Namasté – gratis barnyoga hela september

Barnyogadagen uppmärksammas första september och nu vil...

Bastubad kan minska risken för demenssjukdom
30 januari, 2017 Alternativbehandling

Bastubad kan minska risken för demenssjukdom

Ett bastubad skulle kunna minska risken för demens, i a...

Så tar du makten över ditt välmående!
23 september, 2016 Alternativbehandling

Så tar du makten över ditt välmående!

Genom att påverka våra egna tankar likväl som vårt bete...

Annons:
Stockholms landsting överväger att säga upp avtal med Vidarkliniken

Stockholms landsting överväger att säga upp avtal med Vidarkliniken

I drygt tjugo år har antroposofiska Vidarkliniken i Jär...

Friskare rygg med yoga – 5 övningar
26 februari, 2016 Alternativbehandling

Friskare rygg med yoga – 5 övningar

Runt 80 procent av befolkningen får ont i ryggen någon ...

Komplementär behandling vid förkylning

Komplementär behandling vid förkylning

Förkylning är vanligt och det saknas botande behandling...

Annons:
Du har väl inte missat att glukosamin inte längre subventioneras?

Du har väl inte missat att glukosamin inte längre subventioneras?

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har beslut...

Ingen bot i sikte – men kanske bättring

Ingen bot i sikte – men kanske bättring

Det drabbar brett. Det drabbar hårt och det drabbar all...

Specialkomponerad kattmusik ska stimulera missen

Specialkomponerad kattmusik ska stimulera missen

För att ge en katter en mer stimulerande miljö har fors...

Morgondagens vård kombinerar konventionell medicin med massage och hypnos
14 januari, 2015 Alternativbehandling

Morgondagens vård kombinerar konventionell medicin med massage och hypnos

– Inom integrativ medicin behandlas hela människan med ...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq

Enkät om antibiotikaanvändning

Hur ser du på antibiotika? Svara på 6 snabba frågor – tar 1 minut!

Till enkäten