Ange ditt sökord

"Yoga är verkligen för alla, oavsett ålder, kön, funktionsnedsättningar eller religion. Alla gynnas av de positiva effekterna som yoga kan ge." Foto: Shutterstock

Yoga – en tusenårig tradition som passar alla

Intresset för yoga har de senaste åren varit explosionsartad i Sverige. Från att ha varit något för de invigda till att de flesta stora gymkedjor erbjuder yoga på sina anläggningar, du kan åka på yogaresor med stora resebolag och i vanliga klädbutiker finns både yogakläder och tillbehör. Men faktum är att yoga faktiskt är en de äldsta andliga traditioner som finns och som fortfarande utövas.

Annons:

Historiker har hittat belägg för att yoga har utövats i tusentals år. Hur yogan uppstod har man däremot inga säkra källor på, istället har man baserat detta på att man vid arkeologiska utgrävningar har funnit olika kopplingar till yoga och utövandet av yoga.

Vada-skrifterna

En av dessa kopplingar är de så kallade vada-skrifterna, en slags heliga skrifter. Vada betyder nämligen vetandes/heligt vetande. I dessa texter omnämns yoga och andningsövningar och betydelsen av dessa samt sammankopplingarna till den egna kroppen och den andliga tron.

Med utvecklingen av samhället spreds den här tron från andliga ledare till en bredare befolkning. Till en början använde man yoga som ett sätt att fokusera i samband med olika ritualer. Genom åren har yoga utvecklats och det finns idag en rad olika former och typer av yoga. Gemensamt är fokusen på den egna kroppen, koncentration och andning. Eftersom både ordet yoga och själva ändamålet med yoga har haft breda betydelser genom årtusenden så har det också varit öppet för att tolka innebörden. Att använda yoga för att fokusera är dock något som tillämpas även i dagens moderna yoga då yoga bland annat anses minska stress, håller kroppen smidig och ökar välbefinnandet. Idag behöver inte yoga nödvändigtvis vara kopplat till just andlighet.

Under 1800-talet väcktes intresset i västvärlden

Under 1800-talet började yogan sprida sig utanför dess ursprungliga breddgrader och intresset började väckas även i västvärlden. En av de allra fösta att starta yogaklasser i länder som inte levde efter den andliga filosofi som yoga har sitt ursprung i var indiske gurun (andlig ledare) Swami Vivekananda. Genom att resa runt i Europa och USA spred han yogan i västvärlden och fick ett positivt mottagande av många av den tidens intellektuella.

En bit in på 1900-talet började yogan bli mer och mer accepterad och yogan, och indisk andlighet, fick ett rejält uppsving under 1960-talet. Många kända profiler började då att också sprida yogan och den fick ett fotfäste i populärkulturen. Den första nordiska yogaskolan öppnade 1970 i Köpenhamn.

Yoga och andlighet

En aspekt av yogan som har ifrågasatts är kopplingen till andlighet. I en debatt i Sverige diskuterades bland annat huruvida yoga ska vara accepterat i de svenska skolorna. Då yogan har gjort en lång resa sedan den ursprungligen tog form i den indiska andligheten såg de flesta dock inget hinder i att idag utöva yoga på de svenska skolorna. Det är inte bara där som yoga har fått fäste, det gäller även på arbetsplatser, inom sjukvården och även i svenska kyrkan där yoga idag ingår i vissa församlingars verksamhet. Linda Åslev är yogainstruktör hos företaget Yogobe och hon utvecklar hur man kan se på yoga och andlighet.

–    Yoga måste inte vara andlig, yoga kan vara precis det du behöver. Du kan fokusera mer på det mentala, mer på det fysiska, mer på lugna rörelser och meditation eller mer på rörlighet. Det fina är att alla delar är just yoga. För många är vägen in i yoga först det fysiska och efterhand, ju mer man yogar, brukar meditation, andning, avslappning, filosofin och även det mer andliga få lite mer fokus, säger Linda Åslev.

Yoga inte bara något för den invigde

En anledning till yogans popularitet är att många känner sig stärkta av den fysiska träning yogan ger. Ordet ”yoga” kan ibland vara skrämmande då en del tänker att det handlar om avancerade fysiska övningar men faktum är att yoga alltid utgår från den individuella förmågan och kapaciteten. Med det i åtanke kan yoga vara bra för alla då det hjälper till att utveckla och stärka den egna kroppen.

–    För att hitta den form av yoga som passar är mitt bästa råd att testa sig fram. Att prova olika former av yoga, och olika lärare. Men också att känna efter vad du behöver just nu. Är du exempelvis väldigt stressad och/eller tränar mycket höginstensiv träning så kan lugnare yogaformer och mer fokus på avslappning samt andning vara bra för att balansera aktivitet och återhämtning. Behöver du mer energi och kanske inte tränar så mycket annat, då kan mer fysiskt ansträngande yogaformer kanske vara bra. Ett öppet sinne är alltid viktigt, att känna in vad vi behöver i olika perioder under året, och i livet. En kombination av mer fysisk yoga och lugnare former är alltid bra för mer balans i både kropp och sinne.

Yoga kan hjälpa magen

Yoga har även väckt ett intresse hos de som har problem med magen, något som Sofia Antonsson, legitimerad dietist och IBS-expert på Belly Balance bekräftar.

–    Yoga kan hjälpa magen på flera sätt. Matsmältningen aktiveras via djupandning så att systemet fungerar bättre. Dessutom kan man rent fysiskt påverka magen genom olika speciella (ta bort) yogaställningar. På ett djupare, mentalt plan, kan man också på sikt bli kompis med sin mage och lära sig acceptera den som den är.

Sofia Antonsson förklarar att det är vanligt att IBS och andra magproblem i olika grad påverkas av stress. Många har också ett komplicerat förhållningssätt till magen. Det är inte lätt att tycka om den del av kroppen som ställer till med så mycket besvär.

–    Därför arbetar vi alltid med att komplettera kostbehandlingen FODMAP med någon typ av stresshantering till exempel yoga. De flesta kommer till oss för att få reda på vad de ska äta och inte. Eftersom vi med hjälp av kostbehandling kan minska de jobbigaste symtomen relativt fort kommer många därefter på att stressen också påverkar och då handlar det om att förändra sin livsstil. Vi ger olika konkreta verktyg, men eftersom yoga kommer i många former, med samma grundbudskap, så är den enkel att ta till sig.

Intresset för yoga ökar

På senare år har intresset för yoga ökat rejält i Sverige. Yogaresor, yogaklasser, yoga på vanliga gym och även via digitala plattformar och appar har hjälpt till att sprida yogan och intresset visar inga tecken på att avta. Det håller Linda Åslev på Yogobe med om.

–    Yogan bara växer och växer hela tiden. Jag upplever att bredden bland yogautövarna ökat rejält. Fler och fler upptäcker att yogan har så många olika delar och dimensioner, att det verkligen finns något för alla.

Linda Åslev menar att det är lätt att tro att yoga är för kvinnor. Hon menar att många män nog avskräcks av att det bland annat mest är bilder på kvinnor när det kommer till yoga.

–    Yoga är verkligen för alla, oavsett ålder, kön, funktionsnedsättningar eller religion. Alla gynnas av de positiva effekterna som yoga kan ge. Men fler och fler män börjar hitta till yogamattan. Numera erbjuder även många yogastudior speciella klasser för endast män, vilket kan sänka tröskeln ytterligare.

Annons:

Källor:

Yogobe, Wikipedia, Nationalencyklopedin, Allt om yoga, BellyBalance

Läs även

Forskning: Yoga hjälper mot artros
6 september, 2017 Rörelseapparaten

Forskning: Yoga hjälper mot artros

Artros är den vanligaste formen av reumatisk sjukdom i ...

Namasté – gratis barnyoga hela september
4 september, 2017 Barn & Graviditet

Namasté – gratis barnyoga hela september

Barnyogadagen uppmärksammas första september och nu vil...

Så tar du makten över ditt välmående!
23 september, 2016 Alternativbehandling

Så tar du makten över ditt välmående!

Genom att påverka våra egna tankar likväl som vårt bete...

Annons:
Komplementär medicin vid atopiskt eksem, herpes och höga blodfetter

Komplementär medicin vid atopiskt eksem, herpes och höga blodfetter

Komplementär medicin har skapat stora debatter genom år...

Tips: Effektiv och skön träning med rätt redskap
8 juni, 2020 Bättre liv

Tips: Effektiv och skön träning med rätt redskap

Träning, kost och allmänt välbefinnande ligger mig varm...

Medicinhistoria: Tuberkelbacillen och Robert Koch
17 april, 2020 Bättre liv

Medicinhistoria: Tuberkelbacillen och Robert Koch

Tuberkulos (tbc) är en av de vanligaste infektionssjukd...

Annons:
Spanska sjukans härjningar del 2 – Därför fick det heta Spanska sjukan
22 mars, 2020 Bättre liv

Spanska sjukans härjningar del 2 – Därför fick det heta Spanska sjukan

Spanska sjukan drabbade olika hårt i olika delar av vär...

Facebook kan förbättra arbetsminnet

Facebook kan förbättra arbetsminnet

Facebook kan hjälpa till att förbättra arbetsminnet hos...

Mindfulness suddar ut gamla rädslor
4 februari, 2020 Depression & Ångest

Mindfulness suddar ut gamla rädslor

Några minuters meditationsövningar varje dag genom en v...

Medicinhistoria: Upptäckten av penicillin
18 november, 2019

Medicinhistoria: Upptäckten av penicillin

Upptäckten och framställningen av penicillin, den idag ...

Annons:
Läsa sig till god hälsa
13 november, 2019 Alternativbehandling

Läsa sig till god hälsa

Läkare och författare Jonas Moström menar att läsning ä...

Många svenskar lider av smärta och värk dagligen – är du drabbad?
30 oktober, 2019 Rörelseapparaten

Många svenskar lider av smärta och värk dagligen – är du drabbad?

Känner du av spänningar i axlar och nacke mer eller min...

Medicinhistoria: Upptäckten av narkosmedlet eter
18 januari, 2019 Bättre liv

Medicinhistoria: Upptäckten av narkosmedlet eter

Från urminnes tid hade man sökt och provat ett antal åt...

Annons:
Mia’s krönika: Jag kan!
7 januari, 2019 Alternativbehandling

Mia’s krönika: Jag kan!

Nu är det riktigt riktigt nära igen, att jag står på sc...

Medicinhistoria: Florence Nightingale – en pionjär för modern sjukvård
24 augusti, 2018 Bättre liv

Medicinhistoria: Florence Nightingale – en pionjär för modern sjukvård

Florence Nightingale var en av pionjärerna för modern s...

Medicinhistoria: Galenos – antikens medicin
11 juli, 2018 Bättre liv

Medicinhistoria: Galenos – antikens medicin

Claudius Galenos, 130–201, grekisk – romersk läkare frå...

Doktorn testar: Stockholm Saltspa – en salt oas i Gamla stan
21 november, 2017 Alternativbehandling

Doktorn testar: Stockholm Saltspa – en salt oas i Gamla stan

I ett källarvalv under Gamla stan kan du undfly vardage...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq