Ange ditt sökord

Det finns olika former av meditation men huvudsyftet är att man ska stilla sitt sinne, lyssna inåt, bli mer harmonisk och få insikt i vem du är. Foto: Shutterstock

Det finns olika former av meditation men huvudsyftet är att man ska stilla sitt sinne, lyssna inåt, bli mer harmonisk och få insikt i vem du är. Foto: Shutterstock

Så tar du makten över ditt välmående!

Genom att påverka våra egna tankar likväl som vårt beteende kan stora positiva förändringar ske, menar Deepak Chopra, läkare och författare.

Annons:

Genom meditation ger vi vår kropp och själ tid att återhämta sig och vinner större insikt i vem vi är och vad vi vill uppnå med vårt liv.

Workshop med Deepak Chopra

Att delta på Deepak Chopras workshop började med en spännande övning. Tillsammans med någon man inte kände skulle man viska ”vem är du” i örat på personen. Den andra skulle då säga det man först kom att tänka på.

Överraskningsmomentet gjorde att ingen ”knorrade” om att det kändes jobbigt eller pinsamt. Detta är reflekterande meditation,vilken aktiverar prefrontal cortex – främre del av hjärnan, viktig för vårt kognitiva (intellektuella) beteende och för minnet. Det finns forskning som visar att om vi dagligen utövar detta så växer denna del av vår hjärna. Den reflekterande processen är mycket viktig för vår hälsa och gör det lättare för oss att hitta vår personliga identitet, menar Deepak.

Ställ dig frågor som vem är jag, vad vill jag och vad gör mig lycklig?

Transcendental meditation (TM)

Vid transcendental meditation (TM) använder man sig av ett neutralt mantra, exempelvis ”aum”, så att mantrat och de egna tankarna ”slår” ut varandra. Många undrar vad det är för skillnad mellan djupsömn och meditation. Deepak menar att när man mediterar ökar medvetenheten oändligt, medan när vi befinner oss i djupsömn minskar snarare vårt medvetande.

När vi hamnar i ”mellanrummet” mellan sömn och full aktivitet i hjärnan kommer vi till en ny dimension. Nyckeln är alltså att hamna i detta ”mellanrum”.

– Jag mediterar gärna i timmar, men 20 till 30 minuter är en bra tid att avsätta, säger Deepak. Det handlar om att inte försöka för mycket, att inte trycka bort tankarna, för då är det ju en tanke i sig själv. Meditation är ett sätt att hitta sig själv, men detta kan även göras genom dans, musik, naturen eller genom att uttrycka sin kreativitet. Meditation innebär fokusering och koncentration kombinerad med avspänning.

Olika former av meditation

Det finns olika former av meditation men huvudsyftet är att man ska stilla sitt sinne, lyssna inåt, bli mer harmonisk och få insikt i vem du är. Ordet meditation kommer från latinets meditare, som betyder att föras mot mitten, mot centrum.

Detta händer i kroppen vid meditation:

  • Minskad andnings- och pulsfrekvens
  • Minskad syreförbrukning
  • Minskad ämnesomsättningshastighet
  • Sänkning eller stabilisering av blodtrycket
  • Minskad ledningsförmåga i huden
  • För de olika meditationsformerna specifika lugna och jämna hjärnvågsmönster som annars är sällsynta i vaket tillstånd

– Man har sett att inom fyra månader med en förändrad livsstil, vad gäller sömn, motion, kost, meditation och positiva relationer förändrades uttrycket hos 500 gener i vår kropp, säger Deepak. Gener som har att göra med vårt immunförsvar, cancer och liknande. Dessa förändringar kan öka vår livslängd med 20 år. Vi har alltså en enorm makt över vårt eget liv och välmående säger Deepak Chopra avslutningsvis.

Lägg fokus på din andning

Har du svårt att hitta ”mellanrummet” eller ”lugnet” vid meditationen kan det hjälpa att lägga fokus kring andningen.

Tänk på hur du andas; djupa, långsamma andetag. Kanske andas du in genom näsan och ut genom munnen, eller vad som känns bäst för dig.

Annons:

Källor:

Wikipedia

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: