Ange ditt sökord

Deltagarna utförde särskilt anpassade yogasekvenser framtagna av artrosexperter för att avlasta lederna. Foto: Shutterstock

Deltagarna utförde särskilt anpassade yogasekvenser framtagna av artrosexperter för att avlasta lederna. Foto: Shutterstock

Forskning: Yoga hjälper mot artros

Artros är den vanligaste formen av reumatisk sjukdom i Sverige. En studie vid John Hopkins University i Baltimore visar att yoga kan hjälpa mot sjukdomen.

Annons:

Efter studien kände deltagarna mindre smärta i lederna, blev rörligare, piggare och mådde psykiskt bättre. 

Knä, höfter och händer drabbas

Artros kommer från grekiskans artrosis och betyder sjuk led. Det är oftast knän, höfter och händer som drabbas. I Sverige lider ungefär 7-8 000 personer i Sverige av artros.

Globalt uppskattas cirka 10 procent av männen och 20 procent av kvinnorna över 60 år ha artros i någon av kroppens leder. 

Yogasekvenser för att avlasta lederna

75 vuxna personer ingick i studien vid John Hopkins University i Baltimore, USA. De led alla av en artrosform som drabbar kroppens mindre leder såsom handleder, fötter och anklar samt knän.

Deltagarna delades upp i två grupper. Den första gruppen fick yoga tre gånger i veckan under en åtta veckors period. De utförde särskilt anpassade yogasekvenser framtagna av artrosexperter för att avlasta lederna. Vid två tillfällen per vecka utfördes entimmesklasser i grupp och deltagarna uppmanades utöver detta att även utöva yoga en timme hemma under veckan. Den andra gruppen blev kontrollgrupp och utförde ingen yoga alls.

Långvariga hälsoförbättringar

Efter åtta veckor märktes en förbättrad hälsa hos deltagarna i yogagruppen jämfört med kontrollgruppen. Deras fysiska hälsa, rörlighet, smärtnivåer, och förmågan att gå, var högre, och depressionsnivåerna lägre. Hälsoförbättringarna höll i sig nio månader senare när forskarna gjorde ytterligare kontroller.

– Yoga kan passa särskilt bra för personer som lider av artros eftersom den kombinerar fysisk aktivitet med stresshantering och avslappningstekniker. Dessutom finns ett fokus inom yoga att respektera fysiska begränsningar, vilka kan ändras från dag till dag, säger Susan J. Bartlett, en av forskarna bakom studien.

Risken att utveckla artros ökar med stigande ålder. De viktigaste riskfaktorerna för artros är övervikt, ledskada, muskelsvaghet och ogynnsam belastning. En artrosangripen led är stel och patienten besväras av smärta. Idag finns ingen behandling som stoppar sjukdomsförloppet.

– Det finns en myt om att artrospatienter måt bäst av att vila sina leder, säger Dr. Clifton O. Bingham III, medförfattare till studien. Men jag anser att den här studien visar att det inte är sant.

Annons:

Artikeln publiceras i samarbete med Yogobe - yoga och träning online. På Yogobe erbjuds tillsammans med många av nordens ledande profiler vägledning och videor online inom yoga, träning och hälsa. Det digitala sänker tröskeln till regelbundenhet, gör det lättare att skapa en rutin och för att hjälpa till med disciplinen erbjuds träningsprogram, möjligheten att följa och skapa egna video-playlists, Quickstart, offline-mode och mycket mer. Läs mer på www.yogobe.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: