Ange ditt sökord

Spondylos kan vara symtomfritt, men när det leder till besvär handlar det ofta om smärtor i ländryggen eller nacken. Foto: Shutterstock

Spondylos kan vara symtomfritt, men när det leder till besvär handlar det ofta om smärtor i ländryggen eller nacken. Foto: Shutterstock

Spondylos – symtom, orsaker och behandling

Spondylos (spondylartros) innebär att brosket eller benen i ryggradens leder förändras. Det är en form av artros där nedbrytningen av brosket går snabbare än uppbyggnaden. Många över 40 år har spondylos utan att få några besvär, men hos en del kan det orsaka symtom som behöver behandlas.

Annons:

Ryggraden är viktig för kroppens funktion och består av 24 kotor som är i konstant kontakt med varandra. Eftersom de ofta är i rörelse behövs det stötdämpning för att det ska gå smidigt och smärtfritt, något diskarna som finns mellan kotorna erbjuder.

Symtom på spondylos

Spondylos visar sig främst genom smärta och stelhet i nacke och rygg (ofta ländryggen). Ibland kan spondylos också ge smärta i skuldror och sätespartiet. Det är också vanligt att spondylos finns där utan att ge några symtom. Felaktig belastning, t ex en dålig arbetsställning, kan förvärra problemen. Besvären kan komma och gå över tid.

Orsaker till spondylos

Spondylos uppstår till följd av långvarig överbelastning. Diskarna som finns mellan ryggkotorna blir mindre elastiska med åldern. Eftersom de är stötdämpare mellan kotorna tar de inte längre emot stötarna lika bra. Brosket bryts ned, vilket sedan kan leda till fler förändringar av ryggkotorna. Ledband och skelett tar över belastningen som brosket inte längre finns där för att hantera.

Undersökning och diagnos

Vid misstänkt spondylos tittar läkaren på din sjukdomshistoria och de fynd som görs vid undersökningen. Spondylos kan bekräftas med hjälp av röntgen eller magnetkameraundersökning (MR). Idag är det framför allt MR som rekommenderas för att ställa en korrekt diagnos. Det är vanligt att nivån av brosknedbrytning och besvär inte stämmer överens; en del kan ha större smärtor samtidigt som de har en lägre nivå av nedbrytning, och vice versa.

Behandling av spondylos

Likt annan artros går spondylos inte att bota. Men symtomen går att lindra, och det vanligaste sättet att göra det är genom olika träningsövningar. Träningsprogrammen brukar anpassas efter de individuella symtomen och god effekt. Många blir också hjälpta av att gå till en fysioterapeut som kan hjälpa till att planera och genomföra behandlingen.

Det kan hjälpa med receptfria läkemedel mot värk när smärtan är som värst. Vila och sjukskrivning kan behövas under perioder hos de med kraftiga besvär. Tidigare använde många korsett, men nackdelen är att stödet som korsetten ger kan försvaga musklerna. En korsett kan däremot vara bra för att stödja upp tillfälligt, t ex vid utmanande aktiviteter.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: