Ange ditt sökord

Vidarkliniken i Järna erbjuder alternativ behandling enligt antroposofin och har varit föremål för både debatt och kontroverser genom åren.  Foto: Shutterstock

Vidarkliniken i Järna erbjuder alternativ behandling enligt antroposofin och har varit föremål för både debatt och kontroverser genom åren. Foto: Shutterstock

Stockholms landsting överväger att säga upp avtal med Vidarkliniken

I drygt tjugo år har antroposofiska Vidarkliniken i Järna genom undantag från regeringen kunnat knyta avtal med landsting runt om i landet. Nu väljer dock det största, Stockholms landsting, att se över avtalet med kliniken då man pekar på stora brister.

Annons:

Avtalet riskerar nu att helt sägas upp, det enligt källor till Sveriges Radios Ekot.

Granskning visar allvarliga brister

Undantaget som Vidarkliniken har från regeringen ger kliniken rätt att erbjuda antroposofiska hompeopatiska preparat utan Läkemedelsverkets godkännande. Undantaget är något som enligt kliniken själva har ansetts vara av största vikt för den fortsatta verksamheten, ett undantag som löper ut i månadsskiftet juni/juli i år då regeringen kommer att besluta om förlängning eller upphävning av undantaget.

Stockholms läns landsting är ett av de landsting som har avtal med Vidarkliniken, ett avtal som gör att patienter kan komma till kliniken och då främst för rehabilitering. Till Ekot säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) att hon inte vill bekräfta uppgifterna om att avtalet kommer att sägas upp men däremot konstaterar hon att en nyligen genomförd granskning visar på stora brister. Anna Strabrink ser också helst att undantaget kliniken har haft från regeringen nu upphövs.

Brist i journalföringen äventyrar patientsäkerheten

Vidarkliniken i Järna erbjuder alternativ medicin med antroposofisk behandling. Kliniken är den enda i sitt slag i landet och har varit föremål för både kontroverser och debatt genom åren. De främsta brister som landstinget nu pekar på är att man upplever att det är alternativmedicin som dominerar verksamheten och att den inte grundar sig på skolmedicin. Man påpekar även på stora brister i journalföringen som kan äventyra patientsäkerheten.

Vidarkliniken har själva fått möjlighet att svara på kritiken och menar i sin tur att man har åtgärdat eventuella brister i journalföringen och att personalen på kliniken har rätt utbildning för den behandling man erbjuder.

Beslut vid årsskiftet

Granskningen kommer att vara en del av ett viktigt underlag vid beslutet vid årsskiftet om avtalet ska förlängas eller inte men enligt Ekots källor ska landstinget alltså redan nu bestämt sig för att inte förlänga avtalet. I praktiken kommer ett uppsagt avtal innebär att patienter från Stockholm som väljer antroposifisk behandling kommer att få bekosta den själv.

Anna Starbrink säger till Ekot att man redan inom ett par dagar kommer att kunna ge besked hur det blir med framtida avtal med Vidarkliniken.

Annons:

Källor:

Sveriges Radio Ekot

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: