Ange ditt sökord

Läkare och författare Jonas Moström menar att läsning kan förebygga negativ stress. Foto: Ulla Montan

Läkare och författare Jonas Moström menar att läsning kan förebygga negativ stress. Foto: Ulla Montan

Läsa sig till god hälsa

Läkare och författare Jonas Moström menar att läsning är en form av vaccination mot negativ stress. Hans senaste bok, ”Skytten”, är den sjätte fristående delen i serien om psykiatriker Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg, utgiven av Lind & Co.

Annons:

Att Jonas Moström valde läkarlinjen var främst en tillfällighet. Han hade bra betyg och en bästa kompis som kom ifrån en ”läkarsläkt”. Valet stod mellan juristlinjen och läkarlinjen, men han var mer intresserad av naturvetenskap.

-Jag är tacksam för att jag valde läkaryrket och tycker att det är ett stimulerande jobb där man möter många olika människor, berättar Jonas. Man får vara lite av en detektiv och försöka hitta lösningar till olika problem.

Jonas har alltid haft ett intresse för kultur och ett behov av att uttrycka sig. Han hade en svenskalärare på gymnasiet som uppmuntrade skrivandet. Jonas har skrivit både lokalrevy och en del låtar som har skickats in till skivbolag och melodifestivalen. Men det var först med bokskrivandet som han uppmärksammades och ljudboken ”Midnattsflickor”, vann 2017 Stora ljudbokspriset för bästa spänningsbok.

-När jag studerade på läkarlinjen blev det en naturlig paus i skrivandet. Däremot läste jag deckare och fick idén om en mordmetod som inte gick att spåra. Detta funderade jag en hel del på och när jag var pappaledig med vårt första barn bestämde jag mig för att skriva en bok.

Sedan debuten 2004 med thrillern ”Dödens pendel” har han nått stora framgångar med böckerna om kriminalkommissarie Johan Axberg och psykiatrikern Nathalie Svensson. Idag har Jonas Moström gett ut 15 böcker och den senast i raden spänningsromaner är ”Skytten”, utgiven av Lind & Co.

-Jag inspireras av musik, teater, konst och böcker. Men främst får jag idéer från vardagen och sjukhusvärlden och särskilt samspelet mellan människor fascinerar. Jag försöker att hitta någon ny ingång till varje bok.
Jonas har tidigare skrivit om exempelvis dödshjälp och alternativmedicin och vilka olika dilemman som kan finnas kring detta. ”Skytten” adresserar etik och moral när det gäller organdonationer.

Läsning ger positiva hälsoeffekter

-Min erfarenhet säger mig att läsning är viktigt och bra för hälsan. Det kanske inte botar sjukdomar, men det gör att vi mår bättre. Jag träffar många med symtom på stress och tänker att om man lägger bort mobilerna och istället läser eller lyssnar på en god bok, får hjärnan vila och ta in informationen i sin egen takt. Man får måla upp egna bilder och är inte beroende av någon avsändares tempo.

Att lyssna på musik eller på en bok har även visats ge ensamma människor en känsla av att ha sällskap och det är positivt för hälsan.

-Jag tycker att läsning är en form av vaccination mot negativ stress och det hade varit önskvärt med ett komplement till FYSS (Fysisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling), där man som läkare skulle kunna skriva ut läsning eller annan kultur på recept. Läsning gör att man kan komma bort från vardagen en stund och lära sig förstå hur andra människor fungerar. Detta kan ge ett lugn och minska frustration över andras olikheter.

Att läsa på kvällen kan vara ett sätt att varva ner för att lättare kunna somna. Då är pappersböcker eller ljudböcker att föredra, då skärmar avger ett ljus som hämmar utsöndringen av sömnhormonet melatonin och gör det svårare för oss att somna. Därför bör man inte vare sig scrolla nyheter eller läsa på paddan innan man ska somna. Numera finns dock inställningen ”dark mood” som ska justera ljuset på androida enheter.

-Istället för att ta bussen promenerar jag och lyssnar gärna på ljudböcker. Med en riktigt bra bok, går jag gärna extra långt. Då får jag både frisk luft, motion, nedvarvning och egentid.

Själv gillar Jonas allt ifrån svenska klassiker som exempelvis Moberg och Strindberg till deckare. Han har redan börjat skissa på nästa bok, för att läsarna ska ha något att se fram emot efter ”Skytten”. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: