Ange ditt sökord

Den nya nordiska dieten bygger på femton grupper av livsmedel, bland annat viltkött, bär, rotfrukter, fullkorn och strömming. Foto: Shutterstock

Den nya nordiska dieten bygger på femton grupper av livsmedel, bland annat viltkött, bär, rotfrukter, fullkorn och strömming. Foto: Shutterstock

Minska midjemåttet med nordisk diet

Den som äter en nordisk diet kan minska både midjemåttet och risken för hjärt- och kärlsjukdom. 

Annons:

Det visar studier som presenterades vid den europeiska hjärtkongressen i Barcelona.

Femton grupper av livsmedel

Den nya nordiska dieten bygger på femton grupper av livsmedel, bland annat viltkött, bär, rotfrukter, svamp, rapsolja, nötter, fullkorn, lax, strömming, skaldjur och sjögräs. 

I den senaste studien fick en grupp normal dansk husmanskost och den andra åt nordiskt. Under studieperioden fick båda grupperna äta gratis och man fick även kokböcker med recept för de olika dieterna.

Gått ner mest i vikt

När man jämförde resultaten från respektive grupp efter sex månader visad det sig att den som åt nordiskt hade gått ner i vikt. 

Gruppen hade även sänkt sina riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar.

Lära sig av gamla recept

Till Sveriges radio säger Thomas Meinert Larsen, docent vid Köpenhamns universitet, att vi ska lära oss av gamla recept som vi kan modernisera med nordiska råvaror. Han menar att den nordiska dieten inte kommer konkurrera ut medelhavsdieten utan att det istället handlar om att skapa alternativ som att smaka minst lika gott.

Båda dieterna har delar som liknar varandra men även delar som skiljer sig och är karaktäristiska för respektive diet. Exempelvis finns olivolja runt medelhavet medan den nordiska kosten är rik på bland annat bär. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: