Ange ditt sökord

Med en ny standariserad modell hoppas man kunna korta vårdköerna för cancerpatienter betydligt. Foto: Shutterstock

Med en ny standariserad modell hoppas man kunna korta vårdköerna för cancerpatienter betydligt. Foto: Shutterstock

Miljardsatsning på cancerpatienter

Efter mycket kritik mot långa vårdköer för cancerpatienter har nu regeringen tillsammans med Sveriges kommuner och landsting (SKL) presenterat en miljardsatsning för att minska vårdköerna. 

Annons:

Totalt satsar man två miljarder på fyra år för att minska väntetiderna för cancerpatienter. Bland annat hoppas man att satsningen leder till att patienter i Stockholm med prostatacancer ska få vänta i runt två månader på behandling istället för som nu, sex månader.

Standardiserad modell

Runt 60 000 personer i Sverige får varje år ett cancerbesked och väntan från besked till behandling kan vara lång. Även om väntetiden på behandling inte alltid är avgörande för utgången menar SKL:s ordförande Anders Knape (M) att oron och ångesten som väntetiderna innebär ibland kan vara värre än själva canncern.

För att få bukt med väntetiderna bygger miljardsatsningen på att sjukhusen inför en standardiserad modell som kan följa hur patienterna slussas från ett cancerbesked till behandling. Modellen bygger på liknande satsningar i Danmark.

Överenskommelse om vårdmodellen

Regeringen och SKL menar att modellen har visat goda resultat i Danmark  och att man förväntar sig samma resultat i Sverige. För att få ta del av miljardsatsningen måste landstingen gå med i en överenskommelse om vårdmodellen, det är alltså upp till landstingen att delta. 

Under 2015 kommer modellen implementeras och man tror att resultatet först kommer att märkas till hösten och förhoppningen är att satsningen kommer att gynna alla cancerpatienter, menar Gabriel Wikström (S), folkhälso- och sjukvårdsminister.

Annons:

Källor:

Svt

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: