Ange ditt sökord

Mätning av blodtryck i hemmet kan underlätta för läkare vid behandling av högt blodtryck. Foto: Shutterstock

Mätning av blodtryck i hemmet kan underlätta för läkare vid behandling av högt blodtryck. Foto: Shutterstock

Mäta blodtrycket hemma kan ge bättre behandling

Att mäta blodtrycket själv i hemmet kan hjälpa läkare att styra behandlingen vid svårkontrollerat högt blodtryck.

Annons:

Det visar en brittisk studie som publicerats i tidskriften Lancet.

Automatisk blodtrycksmanschett

Resultatet av studien baseras på en uppföljning av 1 003 patienter vid totalt 142 olika vårdcentraler runt om i Storbritannien. Genom lottning valdes ett antal patienter ut att mäta blodtrycket på egen hand, i hemmet, med hjälp av en automatisk blodtrycksmanschett. Mätningen genomfördes morgon och kväll under den första veckan i varje månad, data från blodtrycksmätningen skickades sedan via post eller sms till den läkare som var ansvarig för behandlingen.

Kontrollgruppen fick istället gå på blodtrycksmätningar i sjukvården, på inrådan av husläkare.

Kan leda till bättre blodtrycksvärden

De egna mätningarna i hemmet kan användas för att styra behandlingen vid svårkontrollerat blodtryck. Skillnaden mellan de patienter som mätte blodtrycket i hemmet och de som gick på blodtrycksmätningar i vården var runt 4 mm Hg efter ett år, en enligt forskarna signifikant klinisk skillnad.

Förutom att inte innebära någon direkt extra belastning på vården menar forskarna att skillnaden i studien visar att kompletteringen av blodtrycksmätning i hemmet skulle kunna minska patienternas risk för stroke och hjärtsjukdom.

 

Annons:

Källor:

Richard McManus med flera. Efficacy of self-monitored blood pressure, with or without telemonitoring, for titration of antihypertensive medication (TASMINH4): an unmasked randomised controlled trial. Lancet, publicerad online den 27 februari 2018. DOI: 10.1016/S0140-6736(18)30309-X

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: