Ange ditt sökord

Mätning av blodtryck i hemmet kan underlätta för läkare vid behandling av högt blodtryck. Foto: Shutterstock

Mätning av blodtryck i hemmet kan underlätta för läkare vid behandling av högt blodtryck. Foto: Shutterstock

Mäta blodtrycket hemma kan ge bättre behandling

Att mäta blodtrycket själv i hemmet kan hjälpa läkare att styra behandlingen vid svårkontrollerat högt blodtryck.

Annons:

Det visar en brittisk studie som publicerats i tidskriften Lancet.

Automatisk blodtrycksmanschett

Resultatet av studien baseras på en uppföljning av 1 003 patienter vid totalt 142 olika vårdcentraler runt om i Storbritannien. Genom lottning valdes ett antal patienter ut att mäta blodtrycket på egen hand, i hemmet, med hjälp av en automatisk blodtrycksmanschett. Mätningen genomfördes morgon och kväll under den första veckan i varje månad, data från blodtrycksmätningen skickades sedan via post eller sms till den läkare som var ansvarig för behandlingen.

Kontrollgruppen fick istället gå på blodtrycksmätningar i sjukvården, på inrådan av husläkare.

Kan leda till bättre blodtrycksvärden

De egna mätningarna i hemmet kan användas för att styra behandlingen vid svårkontrollerat blodtryck. Skillnaden mellan de patienter som mätte blodtrycket i hemmet och de som gick på blodtrycksmätningar i vården var runt 4 mm Hg efter ett år, en enligt forskarna signifikant klinisk skillnad.

Förutom att inte innebära någon direkt extra belastning på vården menar forskarna att skillnaden i studien visar att kompletteringen av blodtrycksmätning i hemmet skulle kunna minska patienternas risk för stroke och hjärtsjukdom.

 

Annons:

Källor:

Richard McManus med flera. Efficacy of self-monitored blood pressure, with or without telemonitoring, for titration of antihypertensive medication (TASMINH4): an unmasked randomised controlled trial. Lancet, publicerad online den 27 februari 2018. DOI: 10.1016/S0140-6736(18)30309-X

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: