Ange ditt sökord

När man tittade närmare på resultatet från studien visade det sig att killar var överrepresenterade när det kom till social exkludering. Foto: Shutterstock

När man tittade närmare på resultatet från studien visade det sig att killar var överrepresenterade när det kom till social exkludering. Foto: Shutterstock

Killar snackar mer skit än tjejer

Föräldrar, skolor och samhället i stort behöver omvärdera uppfattningen om vilka det egentligen är som ägnar sig åt så kallad social exkludering. Det menar forskare bakom en studie som pekar på att det i motsats till vad många tror inte alls är tjejer som oftast ägnar sig åt att baktala andra.

Annons:

Studien genomfördes av forskare vid University of Georgia i USA.

Långtiddstudie på elever

I studien ingick 600 elever på det som i Sverige motsvarar högstadiet och gymnasiet. Forskarna bakom studien ville kolla närmare på de faktorer och mekanismer som uppstår i samband med social exkludering.

Med social exkludering menar man exempelvis utfrysning och verbal mobbning.

Killar överrepresenterade

När man tittade närmare på resultatet från studien visade det sig att killar var överrepresenterade när det kom till just social exkludering. Det går i motsats till vad den allmänna uppfattning är, att tjejer är de som ägnar sig åt att frysa ut andra.

Studien visade tyvärr också att när det kommer till socialt våld så är däremot tjejer de som oftast utsätts.

Använda resultatet på skolor

Forskarna bakom studien vill gärna se att skolor såväl som föräldrar nu börjar jobba aktivt för att förebygga exempelvis sociala agressioner hos killar.

Man hoppas även att myten om att det är ett “tjejproblem” försvinner och att man slutar utgå från att skitsnack är något som är en “tjejgrej” då killar helt enkelt är mer benägna att frysa ut andra än tjejer.

Annons:

Källor:

Science Daily

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: