Ange ditt sökord

Kaffe kan ge skydd mot hudcancerformen malignt melanom. En teori är att koffeinet stimulerar försvarsmekanismer i våra hudceller. Foto: Shutterstock

Kaffe kan ge skydd mot hudcancerformen malignt melanom. En teori är att koffeinet stimulerar försvarsmekanismer i våra hudceller. Foto: Shutterstock

Kaffedrickande kan ge skydd mot hudcancer

Tidigare studier har visat att kaffe kan ha en skyddande effekt mot långsamväxande basalcellscancer men nu tyder mycket på att kaffe även skyddar mot den farligare hudcancerformen malignt melanom.

Annons:

Det visar en amerikansk studie som publicerats i Journal of National Cancer Institute.

Fanns ett samband

I studien fick ungefär 450 000 amerikaner med ljus hy svara på frågor om kaffedrickande, därefter följde forskarna deltagarna under tio år för att se vilka som utvecklade melanom.

Det visade sig att det fanns en samband mellan mängden kaffe och risken att drabbas av malignt melanom.

Fyra koppar kaffe om dagen

De som drack minst fyra koppar kaffe varje dag löpte 20 procent mindre risk att drabbas av melnom jämfört med de personer som drack minst kaffe. 

Det fanns alltså tecken på att skyddseffekten ökade ju mer kaffeintaget ökade, ett så kallat dosförhållande. Men, sambandet gällde endast för kaffe som innehöll koffein (koffeinfritt kaffe är mycket populärt i bland annat USA) och hudcancerformen malignt melanom.

Stiumlerar försvarsmekanismer

Eftersom koffeinfritt kaffe inte gav samma effekt tror forskarna att det är koffeinet som skyddar oss mot hudcancer även om man inte med säkerhet kan säga exakt hur kaffet som skyddar oss mot hudcancer.

En teori som forskarna nämner är att koffeinet stimulerar försvarsmekanismer i våra hudceller.

Var försiktig i solen

En brist i den nya studien är att forskarna inte har tagit reeda på hur mycket varje deltagare har solat. Solning är den viktigaste riskfaktorn för malignt melanom.

Så, tills det finns fler studier som kan bekräfta forskningsresultaten är det bästa rådet att sola försiktigt och fortsätta dricka den mängd kaffe du själv uppskattar och vill få i dig.

Visste du att…

…det 1756 infördes ett förbud mot kaffedrickande i Sverige, straffet för kaffedrickande var böter. Förbudet hävdes 1769. (Källa: Wikipedia)

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: