Ange ditt sökord

Inopererat mikrochip istället för sprutor

Inopererat mikrochip istället för sprutor

Glöm dagliga injektioner med sprutor av medicin. Snart kan ett mikrochip göra jobbet åt dig. För första gången har man låtit operera in ett chip under huden på magen som förser kroppen med den dagliga medicindosen. 

Annons:

Du har säkert hört talas om pacemaker tidigare, det är också en variant av elektronisk medicinsk utrustning som opereras in i kroppen. Nyheten med mikrochipet är att det kan leverera kemiska substanser. Förut har det bara varit elektriska signalar som har kunnat levereras. Mikrochipets möjligheter tyder alltså på en ny och spännande framtid för elektroniska implantat.

Inga injektioner med mikrochipet

Först ut att testa det inopererade mikrochipet på människor var sju danska kvinnor, som alla led av benskörhet.  Genom att få ett fjärrstyrt och förprogrammerat chip, som inte är större än ett USB-minne, insatt under huden på magen kunde kvinnorna få sin dagliga dos medicin utan att själva behöva stå för injektionen med sprutor. 

Resultaten var väldigt givande och det banar väg för nya framsteg inom telemedicinen, enligt utvecklarna själva. 

Över 15 års forskning

Grundkonstruktionen till mikrochipet gjordes på Massachusetts Institute of Technology (MIT), men därefter har vidare utveckling skett inom företaget MicroCHIPS Incorporated.

Mikrochipet är skörden av ett arbete som har pågått i över femton år och forskarna är minst sagt nöjda med att äntligen kunna testa utrustningen på patienter. 

De sju kvinnliga testpersonerna fick gå med chipet under huden på magen i fyra månaders tid. Dagliga doser av biskörtelhormon utsöndrades från mikrochipet. Kvinnornas skelett har sedan visat tecken på nybildning, vilket betyder att läkemedlen har fungerat som förväntat. Ett annat glädjande resultat var att det inte syntes några tecken på biverkningar.

Mikrochipet är självgående

Mikrochipet kan styras på två sätt, antingen direkt via en dator eller genom att man programmerar det i förväg. Chipet kan alltså sköta sig helt själv och patienten behöver inte göra någonting.

Än så länga är det bara kvinnor med benskörhet som har prövat utrustningen, men forskarna tvivlar inte på att det även kan bli aktuellt för andra patientgrupper. Det skulle till exempel vara en befrielse för många med kroniska sjukdomar såsom MS, vissa cancerformer och smärttillstånd att slippa alla ständiga injektioner. 

Som läget ser ut idag är det många som väljer att avbryta sin behandling. För dessa kan smärtfri medicinering vara ett bra alternativ och bidra till att de fortsätter att ta sina läkemedel.

Mer forskning krävs trots fina resultat 

Även om de första resultaten bådar gott är det för tidigt att sätta mikrochipet i bruk. Den första prövningen är för liten och det krävs minst fem års utveckling innan det kan vara färdigt för en bredare användning.  

Forskarna vill först och främst kunna öka mängden medicindoser som ryms. Nu har de testat med 20 dagliga doser, men i framtiden har de förhoppningar om att en hel årskonsumtion av läkemedel ska kunna stoppas in i mikrochipet.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: