Ange ditt sökord

Krisen kan även kan ha positiva följder, något forskarna redan ser tecken på efter att ha gjort några inledande intervjuer. Foto: Shutterstock

Krisen kan även kan ha positiva följder, något forskarna redan ser tecken på efter att ha gjort några inledande intervjuer. Foto: Shutterstock

Hjälp forskarna förstå hur du som är 70+ upplever coronakrisen – gör din röst hörd

Den pågående coronapandemin utgör en förändring för alla i samhället med mycket stor påfrestning på både global nivå och för enskilda individer. Nu vill forskare undersöka hur du som är 70+ hanterar och förhåller dig till krisen så passa på att göra din röst hörd.

Annons:

Bakom undersökningen står forskare vid Karlstads universitet.

Här finns enkäten Det finns både en enkät att fylla i och deltagarna kan även ange att de vill medverka i en intervju och då ringer forskarna upp (extern länk).

Ökad sårbarhet

När vi blir äldre ökar sårbarheten och förmågan att hantera ansträngda situationer kan vara nedsatt, samtidigt som viljan att klara sig själv är stark. När det blev tydligt att coronaviruset utvecklades till en pandemi, och att det krävdes extrema åtgärder för att hindra smittspridning, bestämde sig forskare vid Karlstads universitet att samla in information under pågående kris.

Johanna Gustavsson, Centrum för samhällsrisker, CSR och Linda Beckman, folkhälsovetenskap har även innan krisen intresserat sig för hur äldre personer tar till sig information om risker.

Viktiga lärdomar för framtiden

– Andelen äldre personer blir allt fler och budskapet från samhället är att det finns allt att vinna på att hålla sig pigg och klara sig själv så länge som möjligt. Samtidigt behöver det också finnas stöd att få. I det här fallet handlar det om rätt information och råd om hur man ska gör för att minska smittspridningen, säger Johanna Gustavsson, CSR.

Det är viktigt för framtiden att få veta mer om hur de äldre löser sin vardag när de ska hålla sig hemma.

– Risken är att den psykiska hälsan påverkas och det är angeläget att beskriva detta för att veta vilket stöd som kan behövas, säger Linda Beckman, folkhälsovetenskap.

Eventuella positiva följder – äldre lär sig nya saker

De tycker även att det är intressant att se om krisen även kan ha positiva följder, något de redan ser tecken på efter att ha gjort några inledande intervjuer.

– ”Nöden har ingen lag” brukar det ju heta och just nu verkar det vara en tid när äldre lär sig nya saker, som att till exempel beställa mat på nätet, säger Johanna Gustavsson.

Johanna Gustavsson säger också att man kanske tar tag i att kontakta vänner och bekanta som man vet är ensamma och att det kan ge en känsla av mening trots dystra tider.

Forskarna vänder sig till alla över 70 år i Sverige.

– Vi söker fler som vill svara på enkäten eller ställa upp på intervju, säger Linda Beckman.

Hittills har intresset för att delta varit väldigt stort och Linda Beckman menar att det verkar vara ett ämne som engagerar. De flesta som svarat är kvinnor, så forskarna konstaterar att det vore önskvärt om männen också kan göra sin röst hörd.

– Vi har en dialog med MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, så att den kunskap som vi samlar in kan komma till nytta för att nå ut till riskgruppen personer över 70 år, säger Johanna Gustavsson.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: