Hörselgångsinflammation (extern otit)

Hörselgångsinflammation (extern otit)

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Att det kliar lite i örat har alla säkert varit med om någon gång. Men irriterande klåda och kanske till och med smärta från hörselgången kan faktiskt vara tecken på en inflammation.

En hörselgångsinflammation är en inflammation som kan orsakas av eksem eller infektion i hörselgången. Sjukdomen börjar vanligtvis som ett eksem i hörselgången. Eksemet svullnar upp och det bildas en inflammation. Det är vanligt att den här typen av sjukdom uppstår när det är varmt och fuktigt, därför förekommer det oftare under sommartid.

Ger smärta

Det är inte bara klåda, irritation och värmekänsla som kan uppstå. Ibland kommer flytningar från örat och du kan även känna värk som förvärras när du ligger ner, eller när du tuggar. En del drabbas även av sämre hörsel.

Kontakta vården direkt om du upptäcker att ytterörat, eller området framför eller bakom örat, blir rött, svullet och ömt. Som regel ska du även uppsöka vård om du känner att ditt allmäntillstånd förändras kraftigt och om det uppstår yrsel.

Att diagnostisera hörselgångsinflammation

När du besöker läkaren kommer man använda ett otoskop eller öronmikroskop för att undersöka och titta in i örat. Något av dessa två verktyg hjälper läkaren att se hur inflammerad hörselgången är.

Prover från örat (eller hörselgången – vilket som blir bäst) kan ibland vara nödvändigt för att fastställa bakomliggande orsak. Vanligtvis omhändertas denna åkomma på vårdcentralen. Vid utebliven effekt eller svårare fall kan besök hos öron-näsa-hals specialist behövas.

Behandling av hörselgångsinflammation

Det finns olika typer av hörselgångsinflammation och de olika behandlingsalternativen är anpassade efter de symptom man har. De vanligaste behandlingarna är:

  • Antiinflammatorisk lösning som droppas direkt i hörselgången, och syftar att minska svullnad och klåda
  • Antibiotika 

Man ska vara medveten om att besvär i örat inte nödvändigtvis behöver vara hörselgångsinflammation. Det kan finnas en rad andra orsaker som till exempel vaxpropp, öroninflammation, föremål i hörselgången eller en kontaktallergi.

Det är viktigt att du förklarar för läkaren vilka besvär du upplever att du har, det kan hjälpa när man ställer diagnos.

Hörselgångsinflammation ofta ofarlig

En hörselgångsinflammation är ofarlig men kan däremot vara väldigt besvärlig och irriterande pga klådan och svullnaden som kan ge smärta. Såväl barn som vuxna kan drabbas.

Försök håll örat torrt och undvik fukt om det är så att du märker av irritation eller eksem i örat på dig själv eller ditt barn. Det kan vara förebyggande och eventuellt går eksemet tillbaka och du slipper drabbas av hörselgångsinflammation. Förvärras besvären, eller om de inte går över ska du kontakta vården. Det finns effektiv behandling att få, som förskrivs av läkaren efter en undersökning.

 

Veckans fråga

Vilket föredrar du - laga eller äta mat?

Nyhetsbrev

E-postadress