Ange ditt sökord

Psykoterapi kan leda till försämrad hälsa och beroende, visar en ny studie. Foto: Shutterstock

Psykoterapi kan leda till försämrad hälsa och beroende, visar en ny studie. Foto: Shutterstock

Forskare: Många riskerar att må sämre av terapi

Många människor kan genom psykoterapi få hjälp att lösa tunga problem men behandlingarna är inte alltid bara positiva och nästan varannan patient har upplevt någon form av negativ effekt under sin behandling.

Annons:

Det visar en ännu opublicerad studie från Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska institutet. Terapi är fortfarande en viktig och väsentlig behandlingsmetod men man måste bli bättre på att informera om de eventuellt negativa effekterna menar forskarna bakom rapporten.

Fick fylla i självskattningsformulär

Studien bygger på svar från totalt 565 patienter. Patienterna i studien lider främst av depression och ångest.

Efter sin behandling ombads patienterna att fylla i ett självskattningsformulär, ett formulär där du som patient får uppskatta olika värden. I den aktuella studien var formuläret specifikt framtaget för att kunna mäta negativa effekter på psykologisk behandling.

Ökad stress

En sammanställning visar att närmare hälften av patienterna, 49,8 procent, rapporterade någon form av negativ effekt av sin psykologiska behandling. Den vanligaste förekommande negativa effekten var stress.

Bland annat negativa effekter fanns exempelvis ökad ångest och obehagskänslor.

Negativa effekter av terapi enligt självskattningsskalan i studien var:

  • Ökad stress 18,8 procent
  • Obehagliga minnen väckta till liv 12,6 procent
  • Ökad ångest 12,2 procent
  • Obehagskänslor 11,7 procent
  • Brist på nära relation till behandlaren 10,8 procent

I studien kunde man också se att vissa rapporterade om ett utvecklat beroende till såväl behandlare som behandlingen, man går helt enkelt i terapi för att klara av livet. Studien går inte in på huruvida problemen kvarstår under hela behandlingsperioden eller om de avtar efter en tid.

Informera om eventuella negativa effekter

Alexander Rozental är legitimerad psykolog och forskare vid Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien. Till SVT säger han att man vill att fler psykologer ska informera sina patienter om eventuella negativa effekter innan behandlingen påbörjas.

– Om du till exempel har sökt behandling för depression kan det röra sig om att oönskade minnen dyker upp, ökad ångest, mer stress, säger Alexander Rozental.

Risken med att många patienter sällan är medvetna om att det kan uppstå negativa bieffekter vid terapi är att man vid första erfarenheten av obehag då väljer att avsluta behandlingen i förtid. Det är därför som Alexander Rozental och hans kollegor hoppas på att psykologer i större utsträckning ska börja informerar patienter om att oönskade upplevelser kan äga rum, något som man sällan gör idag.

Bör lyftas i början av behandlingen

Hur länge de negativa effekterna kvarstår förblir en obesvarad fråga men utifrån den aktuella studien kunde forskarna se att en en del patienter tycker att de negativa effekterna är jobbiga men att man efteråt tycker det är värt det. Att negativa effekter kan uppstå i samband med terapi är ändå någonting man alltså bör lyfta menar Alexander Rozental och det bör då lyftas i början av behandlingen som en del av informationen till patienten, precis som inför ett kirurgiskt ingrepp.

Utifrån den informationen kan patienten välinformerad också bedöma om man vill fortsätta genomgå behandlingen alternativt anpassa behandlingen för att minska risken för att man avslutar den för tidigt.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS Alarm 112 Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101 Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101 Chatt: chat.mind.se Mejl: [email protected]

Vårdguiden 1177 Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177 Webb: www.1177.se

Hjälplinjen Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Mindler Videobesök med psykolog för dig över 18 år. Webb: www.mindler.se eller ladda ner appen

Jourhavande präst Tel: 112, alla dagar 21–06 Chatt: Svenskakyrkan.se/jourhavandeprast

Jourhavande medmänniska Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06. 

Bris – barnens rätt i samhället Tel: 116 111, alla dagar 14–21. Vuxentelefon: 0771–505050, vardagar 9–12 Chatt, alla dagar 14–21: /www.bris.se

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: