Ange ditt sökord

Facebook kan vara positivt för många, för andra kan det ge symtom som depression enligt forskare. Foto: Shutterstock

Facebook kan vara positivt för många, för andra kan det ge symtom som depression enligt forskare. Foto: Shutterstock

Forskare: Facebook kan göra dig deppig

Att snoka runt på det sociala nätverket Facebook kan göra dig deprimerad. Det hävdar forskare vid universitetet i Missouri, USA, efter att ha utrett de psykiska konsekvenserna bland facebookanvändare. 

Annons:

Var och varannan människa i dag använder Facebook. Av den anledningen ville forskarna undersöka vilken psykisk påföljd användandet kan ha på unga människor, det skriver Metro i sin nätupplaga.

Över 700 studenter studerades

Även om Facebook kan vara ett bra verktyg för många, så kan det för andra ge upphov till negativa känslor när det används till att jämföra sig själv med andra. De psykiska konsekvenserna är något som även resultatet av studien tyder på. De användare som aktivt snokar runt på Facebook kan uppleva avundsjuka och missnöjdhet när de ser statusuppdateringar från deras vänner som alla talar om hur bra och roligt de har det. I vissa fall kan dessa känslor utveckla depression. Det menar professor Margaret Duffy som är en av forskarna bakom studien.

I studien, som genomfördes på över 700 studenter världen över, framgår det dock inte om det fanns andra faktorer som kan ha påverkat användarna och gjort att de var deprimerade. 

Viktigt att veta om riskerna

Enligt forskarna blir du helt enkelt mer benägen att få depressionskänslor om man ständigt jämför sina egna prestationer med andras. Därför är det viktigt att man är medveten om riskerna och använder det sociala nätverket på rätt sätt, avslutar Margaret Duffy. 

Studien är publicerad i ”Computers in Human Behavior”.

Deprimerad? Testa dig själv

Testet är ett utdrag ur DSM IV (Diagnostic Manual of Mental Disorders). Det är inget fulltäckande test men kan ge en viss vägledning.

  1. Jag känner mig nedstämd, ledsen, irriterad mest hela tiden. Så har jag känt mig i minst två veckor.
  2. Jag känner mig ointresserad och likgiltig inför det mesta. Även när det gäller sådant jag i vanliga fall tycker om att göra.
  3. Mina matvanor har förändrats. Ingenting smakar gott, dålig aptit och viktminskning alternativt äter mer än vanlig och gått upp i vikt.
  4. Mina sömnvanor har förändrats. Det är svårt att sova. Jag vaknar tidigt och känner mig olustig och trött utan att kunna somna om. Alternativt Jag sover mycket mer än vanligt eller sömnen är rubbad på annat sätt.
  5. Mitt sätt att fungera i vardagen har förändrats eller jag känner mig rastlös och har svårt att sitta stilla.
  6. Jag känner en förlamande trötthet och brist på energi. Det är som om all kraft försvunnit – jag är helt slut.
  7. Jag tycker att jag är fullständigt värdelös och inte duger till något. Jag känner mig otillräcklig och har skuldkänslor för saker jag gjort eller inte gjort.
  8. Jag har svårt att koncentrera mig. Även på enkla saker som att läsa tidningen eller att titta på TV.
  9. Jag tycker att livet saknar mening. Att det vore skönt att få dö och lämna alla problem bakom mig. Jag har tankar och planer på att ta mitt liv.

Tolkning av svaren

Om du svarar ja på de första två frågorna och om du dessutom känner igen dig i minst tre av de övriga punkterna och om du känt dig så här under minst två veckor så har du kanske någon form av depression och bör söka läkarhjälp.

Annons:

Källor:

Metro.se och Munews.missouri.edu

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: